Stoltenberg og Steen på propagandabesøk i Vietnam

«Duoen Steen og Stoltenberg prøvde også å se inn i fremtiden. Hva ville skje når krigen var over? De så altså for seg en vietnamesisk variant av Jugoslavia. Men i dette bildet forekom det ikke omskoleringsleirer og båtflyktninger fra et undertrykkende regime …»

Thorvald Stoltenberg og Reiulf Steen besøkte Hanoi i 1970. Besøket ble beskrevet av Geir Salvesen i boka «Thorvalds verden», side 81-83, (Schibsteds forlag 1994):

«De fleste nordmenn hadde gjort seg opp en mening om hvilken side de støttet da Vietnamkrigen raste som verst rundt 1969-70. Men ytterst få hadde faktisk vært der. 19. juni 1970 la Thorvald og Reiulf Steen ut på en begivenhetsrik tur til Nord-Vietnam og Hanoi …

Bakgrunnen var en invitasjonsreise fra kommunist-regjeringen i Hanoi, som på denne tiden drev med en sjarmoffensiv overfor de nordiske sosialdemokratiene. Regimet var nøye med hvem det slapp inn, og unnskyldte seg med at det sto på hotellkapasiteten når mer uavhengige rapportører ble nektet innreisetillatelse.

Reisen gikk via Moskva og Peking til Nord-Vietnam. Resultatet av den ble sammenfattet i en 80 sider lang rapport som munnet ut i et handlingsforslag til Det norske Arbeiderparti. Hovedpoenget var opprettelse av diplomatiske forbindelser mellom Nord-Vietnam og Norge. Arbeiderpartiets stortingsfraksjon foreslo også dette i Stortinget senere på høsten , men led nederlag.…

Gjennom konklusjonene fikk de inviterende nord-vietnameserne valuta for sine bestrebelser. Lest i dag – et kvart århundre etter – er rapporten ikke noe objektivt dokument om Vietnam-krigen. Det er omstendelige referater fra møter med forskjellige kommunistledere i Hanoi-området og deres forutsigbare syn på USA og Sør-Vietnam. Steen og Stoltenberg viderebragte mange utsagn om hvor godt de amerikanske pilotene og krigsfangene hele tiden ble behandlet i Hanois krigsfangenskap mens det i Sør-Vietnam var massakrering av krigsfanger – ifølge nordvietnameserne.

Det smakte stort sett av den ene partens oppsummering av situasjonen. Men noe av bakgrunnen for at det ble gjort på denne måten var at man mente krigen så ofte var blitt fortalt fra sør-vietnamesisk og amerikansk synsvinkel.

En av de mer interessante observasjoner som Stoltenberg og Steen gjorde – interessant, bl.a. fordi den i ettertid har vist seg å være feilaktig – var sammenligningen med Jugoslavia. Vektleggingen av den nasjonale kommunismen må ha minnet Stoltenberg sterkt om tiden i Beograd, for rapporten som han selv førte i pennen sier rett ut at muligheten for et «Asias Jugoslavia synes åpenbar». Den avdøde nord-vietnamesiske lederen Ho Chi Minh ble fremholdt som Vietnams Tito, der parallellen var at mens Tito samlet landet i sin kamp mot nazistene, sto det vietnamesiske folk samlet bak Ho Chi Minh (underforstått: i deres kamp mot amerikanerne). Det var forøvrig en noe pussig sammenligning all den tid amerikanerne også hadde slåss mot nazistene.

Duoen Steen og Stoltenberg prøvde også å se inn i fremtiden. Hva ville skje når krigen var over? De så altså for seg en vietnamesisk variant av Jugoslavia. Men i dette bildet forekom det ikke omskoleringsleirer og båtflyktninger fra et undertrykkende regime, noe som faktisk ble utviklingen i Vietnam i årene etter at USA hadde tapt krigen og var blitt påført den største internasjonale ydmykelse i sin historie. Det er nå en gang ikke lett å spå om fremtiden. Som FNs høykommissær for flyktninger skulle Thorvald senere stifte bekjentskap med disse båtflyktningene.»

2 kommentarer

Filed under Norsk holdning til Vietnamkrigen

2 responses to “Stoltenberg og Steen på propagandabesøk i Vietnam

  1. Tilbaketråkk: Norges deltakelse i Vietnamkrigen | Vietnamkrigen

  2. Wilma

    I lys av Thorvald Stoltenbergs innsats for å bortforklare og stoppe omtalen av hans sønns rolle med agent-ID for KGB er Stoltenbergs kampanje og fargede rapporter for å tekkes kommunisme i Jugoslavia, Russland, Kina, og nord-Vietnam interessant.

    Stoltenbergs omdømme er nå i spill – Steen har et dossier på seg i KGB.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s