Var Ngo Dinh Diem årsaken til vietnamkrigen?

President Ngo Dinh Diem ledet Sør-Vietnam i perioden 1955-1963. Han tok over Sør-Vietnam rett etter at landet fikk tilbake herredømme over sitt eget land etter 100 år under fransk kolonimakt. Franskvennlige generaler og religiøse sekter fortsatte å motarbeide ham. Franskmennene ville styrte ham. Men han klarte å samle Sør-Vietnam under ett rike.

I norske lærebøker beskrives han ofte som årsaken til krigen. Men man glemmer at de som startet krigen er de som sendte soldater fra Nord til Sør-Vietnam. Hvis Hanoi ikke hadde sendt sine soldater til sør, hadde det ikke vært krig. Se Sammendrag om Vietnamkrigen og Årsaker til den kalde krigen og Vietnamkrigen.

Holdninger påvirker persepsjonen

Norske lærebøker beskriver Diem som korrupt diktator. Men i virkeligheten levde han et asketisk liv som en ugift president. Trolig etterlot han seg ikke noe formue etter at han ble drept under kuppet i 1963. Men mange amerikanske journalister og militære og sivile medarbeidere hadde et negativt syn på ham og sørvietnamesere. Amerikanerne arvet en 150-års amerikansk tradisjon med å se ned på asiater. Nedlatende holdninger overfor sørvietnameserne kan spores tilbake til rasismen overfor kinesiske innvandrere i USA i 1800-tallet og samme holdning overfor japanere, kinesere og koreanere som amerikanerne hadde som fiender og allierte i 1900-tallet. Det sier i hvert fall litteraturprofessor Renny Christopher i sin bok «The Vietnam War the American War«.

Riktig nok hadde president Diems familiemedlemmer viktige politiske posisjoner i Sør-Vietnam. Men slike familierelasjoner i maktapparatet var ikke uvanlige i 60-tallet i Asia. Selv i Norge har vi Gerhardsen i 3 generasjoner, Bondevik og Stoltenberg i 2 generasjoner uten at det alene er noe tegn til korrupsjon eller nepotisme.

«Mange forfattere har oversett Diems innsats for å kle om gamle tradisjoner med moderne former, og hans besluttsomhet om å fremme en distinkt visjon for hvordan Vietnam blir en moderne nasjon», hevder historiker Ed Miller

Riktig nok begikk også president Diem flere politiske feil når man ser tilbake i ettertids klokskap. Men hvilke politikere i krig har ikke gjort det? Demokratiet var ikke perfekt under hans regime. Men hvilket regime var noen gang perfekt demokratisk to til sju år etter hundre år under kolonimakt? President Diem innførte den første demokratiske grunnloven i Sør-Vietnam, og han forbød polygami.

Media versus fakta og forskning

Ikke alle tror på mange amerikaneres dommer overfor ham. To doktoravhandlinger analyserte hans handlinger med historievitenskapelige kriterier. Jessica Chapmans avhandling vurderer folkeavstemnningen i 1955 som demokratisk der Diem vant over keiseren Bao Dai. Edward Millers avhandling (Harvard University) beskriver president Diem som visjonær, patriotisk og målrettet. President Diem bøyde seg ikke under amerikansk press.

Lærebøker

Mens norske lærebøker gjengir amerikanske journalisters overfladiske dommer overfor Ngo Dinh Diem, synes denne bloggeren at vitenskapelige arbeid og doktoravhandlinger ved anerkjente universiteter bør veie litt tyngre. President Diem bør få en uhildet dom. Norske lærebøker bør skrives om.

Kilde:

3 kommentarer

Filed under Norsk holdning til Vietnamkrigen, Sør-Vietnam

3 responses to “Var Ngo Dinh Diem årsaken til vietnamkrigen?

 1. Buiba Tung

  Utdrag fra et avsnitt i boken ”Herr Ambassadør”.

  USA er ikke annerledes enn franskmann, hvis dere legger fot på vietnamesisk jord. Nordvietnamesere ville være en seierherre i den kampen.
  – Advarer ! Ngo Dinh Diem

  bt

  • Buiba Tung

   (Ønsker å korrigere forrige kommentaren)

   Utdrag fra et avsnitt i boken ”Herr Ambassadør”.

   Dere (USA) gjører like feil som franskmenn, hvis deres soldater trår på vietnamesisk jord. Nordvietnamesere ville være en seierherre i den kampen.
   Ngo Dinh Diem advarte John F. Kennedy mot å gå dit.

   bt

   • Buiba Tung

    Etter Ngo Dinh Dien og Ngo Dinh Nhu ble myrdet av militær opprøret i Sørhovedstaden. USAs ambassade hadde utgitt en bok som heter Herr Ambassadør.
    Utdrag fra en dialog mellom Ngo Dinh Dien og Kineser ”Number One”. Kineseren bodde i Cho Lon.
    Ngo Dinh Diem sa:
    – Jeg vet at det militær opprøret skulle drepe meg, men jeg nøder til å velge den veien. Jeg ville bevise at min retningslinje er riktig for å frigjøre et land fra kommunistisk makt, og dessverre finnes det ikke andre retningslinje.

    Kineser Number One tidde å respektere, og han leste dikt for de to brødre.
    Tidlig om morgenen ringte President Ngo Dinh Diem til Sørsoldatsopprøret. Han og broren hans ble slått og drept i en tank.

    Fram til 30. april 1975 ble hans ord til virkeligheten. Nordsoldatstanker rullet inn i Sørhovedstaden tidlig om morgenen kl 09.00.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s