Når startet og sluttet Vietnamkrigen?

Geir Lundestad er kanskje mest kjent som direktør for Det norske Nobelinstitutt. I tillegg er han en av Norges fremtredende historikere. På en forelesning på Blindern om starten på første verdenskrig nevnte han skuddene i Sarajevo. Men i samme åndedrag stilte han 3 spørsmål:

– Er det en verdenskrig? Er det den første verdenskrig? Og kunne noen skudd i Sarajevo utløse en så stor konflikt?

Det er ikke lett med et enkelt svar. Det er på samme måte ikke enkelt å svare om Vietnamkrigen, se Tidslinje-tabellen og sammendrag / oppsummering om Vietnamkrigen.

1954: våpenhvileavtalen som starten på krigen?

Mange mener at 1954 var starten på Vietnamkrigen. Da ble Vietnam delt i to selvstendige stater adskilt ved den 17. breddegrade. Nord-Vietnam ønsket å samle hele Vietnam under sin kontroll til enhver pris. Tross våpenhvileavtalen i Genève 1954 gjemte Nord-Vietnam våpen i Sør-Vietnam med tanke på å bruke i krigen.

1959: beslutning om å ta Sør-Vietnam med væpnet kamp

1959 er også nevnt som starten på Vietnamkrigen. I mai 1959 besluttet sentralkomitéen i kommunistpartiet i Nord-Vietnam å sende tropper til Sør-Vietnam og ta Sør-Vietnam med makt, selv om Republikken Vietnam (Sør-Vietnam) var en selvstendig stat som var internasjonalt anerkjent. Nord-Vietnam dannet en militær enhet som heter 559-enheten (tallet står for måned og år) og som hadde som oppgave å åpne veier for å sende tropper til Sør-Vietnam gjennom Laos og Kambodsja. Veienettet ble senere kjent som Ho Chi Minh-stien.

Formannen Ho Chi Minh reiste juli 1959 til Sovjetunionen og Kina for å søke om støtte for invasjonsplanen. Stormaktene gav ham lite støtte, men det hindret ikke Nord-Vietnam i å gjennomføre planen. De første kamptroppene fra Nord-Vietnam kom til Sør i august 1959. Dermed var det fullt væpnet kamp.

1965-1973: amerikanske kampstyrker i Vietnam

Noen amerikanere snakker kun om perioden 1965-1973, da deres kampstyrker var tilstede i Vietnam. Allerede i 1969 planla amerikanerne tilbaketrekning av sine soldater. Amerikanske soldater spilte en viktig rolle i Vietnam, men det var de sørvietnamesiske soldatene som kjempet i flest kamper og mistet flest liv.

1975: krigen sluttet og represalier fortsatte

Etter Parisavtalen fortsatte sørvietnamesere å kjempe mot invasjonsstyrkene fra Nord. USA hadde trukket alle sine soldater ut av Vietnam i 1973. Sørvietnameserne gikk tomt for ammunisjon og våpen mens nordvietnameserne fikk moderne stridsvogner og missiler fra Sovjet. Kommunistene fra Nord vant endelig 30. april 1975 da nordvietnamesiske stridsvogner rullet inn i Saigon. Sør-Vietnam kapitulerte. Den nordvietnamesiske obersten Bui Tin var blant de første som inntok Uavhengighetspalasset (Dinh Doc Lap). Bui Tin kritiserte senere sitt eget parti for represalier mot sørvietnameserne, hoppet av og lever nå i eksil i Paris.

Krigen var dermed over. Men ikke for soldater og offiserer som kjempet på Sør-Vietnams side. Mange av dem ble, sammen med sivile tjenestemenn og opposisjonelle aktivister, sendt til fangeleirer. En studie fra Berkeley-universitetet viser at ca. 65.000 av dem døde pga. represalier etter krigens slutt, dvs. i fredstid.

Kilde:
Desbarats, Jacqueline. «Repression in the Socialist Republic of Vietnam: Executions and Population Relocation.» THE VIETNAM DEBATE: A FRESH LOOK AT THE ARGUMENTS, [edited] by John Norton Moore. New York: University Press of America, 1990, pp. 193-201. http://jim.com/repression.htm

4 kommentarer

Filed under Militærhistorie

4 responses to “Når startet og sluttet Vietnamkrigen?

 1. Hei!
  Jeg har et spørsmål, og det er at HVORDAN KRIGEN AVSLUTTET?
  Vær så snill å gi meg et fornuftig svar, jeg skal ha framføring om det temaet på mandag så jeg treng svaret veldig fort.
  Tusen takk ❤

  • Hei
   Veldig kort svar på spørsmålet om hvordan krigen ble avsluttet, er at kommunistene fra Nord-Vietnam vant ved hjelp av militære operasjoner, godt hjulpet av avanserte våpen fra Sovjet og Kina. Sørvietnameserne tapte militært den 30. april 1975. Altså: Nord-Vietnam vant, Sør-Vietnam tapte, og USA hadde trukket seg ut av Vietnam to år tidligere.

   Det sies ofte at amerikanerne tapte krigen, men påstanden kan gi misforståelser. Etter Parisavtalen i 1973 trakk USA alle sine soldater ut av Sør-Vietnam i 1973. Nordvietnameserne respekterte ikke Parisavtalen ved å tilføre enda flere soldater og våpen til Sør. Sørvietnameserne kjempet alene i to år samtidig som USA også reduserte våpenhjelp til Sør-Vietnam, parallelt med at Nord-Vietnam fikk økt våpenhjelp fra Sovjet og Kina.

   Etter seieren innførte nordvietnameserne kommunismen i hele landet. Mange hundretusener sørvietnamesere ble ansett som «reaksjonære» og satt i fangeleirer, der mange satt i over 10 år. Kulturelt bannlyste nordvietnameseren de aller fleste bøker som ble utgitt i Sør.

   Mange vestlige påstår at det ikke fantes noe «blodbad» etter krigens slutt, men forskerne estimerte at seierherrene drepte ca. 65.000 till 100.000 sørvietnamesere. Mange sørvietnamesere ble jaget ut av eget hus eller ble diskriminert på forskjellige måter. Mange valgte derfor å dra fra landet som båtflyktninger.

 2. Pinkman

  Make up your mind!!!! Når startet den!!!!!!!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s