Terror mot valg og ny grunnlov

I går skrev jeg om Sør-Vietnams nye grunnlov som ble erklært gyldig den 1. april 1967. Allerede samme kveld hadde Aftenposten førstesides oppslag om saken.

Her er teksten:

Vietnams grunnlov er erklært gyldig

Tegn til øket terror foran kommunevalgene

Aftenposten Aften 1. april 1967

Saigon 1. april

Syd-Vietnams stassjef, general Nguyen Van Thieu, erklærte i dag landets nye grunnlov som formelt gyldig. Grunnloven fastsetter at det skal dannes en sivil regjering innen seks måneder.

Statssjefen kunngjorde grunnloven under en 30 minutters seremoni foran det flaggsmykkede uavhengighetsslottet i Saigon. Ca. 4000 mennesker deltok i seremonien, som fant sted seks måneder efter at nasjonalforsamlingen innledet arbeidet med grunnlovsutkastet. Landets militære ledere godkjente utkastet uten endringer for noen dager siden. De har opplyst at valg på en president skal holdes 1. september i år.

General Thieu ba nasjonalforsamlingen om å gjøre ferdig utkastet til valglov innen utgangen april, slik at regjerìngen får god tid til å forberede valgene.

En kandidat ved et lokalt valg ble idag skutt ned og drept av terrorister, og representanter for myndighetene uttrykte frykt for at mordet innevarsler en ny terrorkampanje fra Vietcong i et forsøk på å forstyrre de kommende kommunevalg, melder AP.

Aftenposten 1. april 1967 om ny grunnlov i Sør-Vietnam

Statsminister Nguyen Cao Ky opplyste tidligere i denne uken at fire landsbykandidater allerede var blitt myrdet. Kommunevalgene begynner søndag og strekker seg over en periode på to og en halv måned. Representanter for Saigon-regjeringen uttalte igår at intensiveringen av Vietcong-terroren har direkte forbindelse med kommunevalgene. I denne uken er det registrert ialt 13 slike terrorhandlinger, og man frykter at det om kort tid vil bli adskillig verre. (…)

Legg igjen en kommentar

Filed under Ukategorisert

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s