Hvor fritt var Sør-Vietnam sammenliknet med andre land?

Noen mener at Sør-Vietnam (1955-1975) var et diktatur, mens andre mener det motsatte. Hvem har rett? Hvordan kunne man sammenlikne demokratiet på tvers av landene, uavhengig av egne og utenlandske journalister sine meninger? Som kjent pleiede kommunistene å kalle seg demokratisk (som tyske DDR eller Den demokratiske folkerepublikken Korea (Nord-Korea)) uten at de hadde et fritt system.

Organisasjonen Freedom House i USA har gjort et forsøk på rangering gjennom demokratiindekser (jevnfør FNs livskvalitetsindekser) og plasserer landene på basis av to brede kategorier: politiske rettigheter og sivile friheter. Freedom House har historiske tall fra 1973.

Rangering av land basert på graden av politiske rettigheter og sivil frihet, 1973.

Figuren viser at meget få land i Asia kunne anses som frie land i 1973. Sør-Vietnam var ikke et mønstergyldig demokrati, men ble vurdert som mer demokratisk enn Sør-Korea, Thailand, Filippinene og Singapore. Nord-Vietnam var ikke uventet plassert i verstinggruppen sammen med Nord-Korea, Kina og Sovjetunionen.

Hvorfor har mange et mindre positivt bilde av Sør-Vietnam? Det er mulig at inntrykket fra 1950-tallet brente seg fast i hukommelsen, selv om Sør-Vietnam gradvis bygget opp demokratiet. Et stort fremskritt var grunnloven i 1967 som gjorde slutt på militærregimet. Sør-Vietnam var et land som eksisterte i 21 år. Mye endret seg i løpet av årene. Man må justere persepsjonen deretter.

En annen forklaring er kanskje amerikanernes forventning. Mange unge amerikanske journalister kom til Vietnam i 50- og 60-tallet som første land utenfor USA. Amerikanerne i 50- og 60-tallet var ikke uten fordommer mot asiater. Alt amerikanerne så som ikke stemte med det amerikanske systemet, stemplet de som diktatorisk. Sånne persepsjoner satte seg fast hos dem og etter hvert hos historikerne.

Forklaring:

Politiske rettigheter betyr i følge Freedom House at folk fritt kan delta i politiske prosesser, mens sivile friheter innebærer ytrings-, organisasjonsfrihet og personlig selvbestemelse uten innblanding fra staten.

Kilde:
Freedom House: Freedom in the World Comparative and Historical Data.

4 kommentarer

Filed under Sør-Vietnam

4 responses to “Hvor fritt var Sør-Vietnam sammenliknet med andre land?

  1. Tilbaketråkk: Valgresultatet ble offentliggjort | Vietnamkrigen

  2. Tilbaketråkk: 1. april 1967: Ny grunnlov i Sør-Vietnam | Vietnamkrigen

  3. Tilbaketråkk: 15. september: Den internasjonale dagen for demokrati | Vietnamkrigen

  4. Tilbaketråkk: FÖR FRIHET OCH DEMOKRATI I ASIEN 1965 – 1975 | Vietnamkriget

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s