Australia vil også minnes

Av de mange allierte som assisterte Sør-Vietnam under krigen var USA den største, men ikke eneste. Den amerikanske (og dermed norske) fortellingen om Vietnamkrigen utelater ofte USAs allierte. Dette vil Australia gjøre noe med, ettersom landet bidro med 50.000 soldater i Sør-Vietnam.

Den australske ministeren for veteransaker og forsvarspersonell, Alan Griffin, annonserte den 14.08.2010 om bevilgningen på 3,3 millioner dollar for å styrke opplæringen om Vietnamkrigen tilknyttet Vietnam Memorial Wall i Washington DC. Australias rolle i krigen skal synliggjøres!

Bakgrunn for Australias støtte til Sør-Vietnam

Fra å være en fredelig øy våknet Australia brått under annen verdenskrig og innså sin sårbarhet i forbindelse med japanernes fremmarsj i Asia. Etter japanernes kapitulasjon kom nye trusler, både fra kommunist-Kina og uroligheter i sørøstasiatiske land som Malaysia, Indonesia, Filippinene og Vietnam. Nå var det viktig for Australia å bygge opp sitt forsvarssystem og skaffe seg allianser med andre land.

Utenom USA var Australia den eneste Sør-Vietnams allierte som bidro med hæren samt luft- og sjøstyrker. Australia og New Zealand betalte med egne penger for sitt engasjement i Vietnam, mens Sør-Korea, Thailand og Fillippinene sine militære aktiviteter ble subsidiert av USA.

Australia og New Zealand betalte med egne penger for sitt engasjement i Vietnam, mens Sør-Korea, Thailand og Fillippinene sine militære aktiviteter ble subsidiert av USA.

Militær oppbygging

Hensikten med oppbyggingen er både å styrke egen forsvarsevne, men også å gjøre sine hoser grønne hos viktige, men tidsvis likegyldige allierte som USA og Storbritania. Australias infanteristyrker ble doblet fra fire bataljoner i 1964 til åtte året etter. En bataljon ble i 1965 sendt til Malaysia for assistere britiske styrker der. Luft- og sjøforsvaret fikk tilsvarende oppgradering i samme periode.

Minnesstatuer over australske og sørvietnamesiske soldater i Vietnamkrigen. Victoria, Australia

Engasjementet i Vietnam

Australske militærrådgivere kunne hjelpe Sør-Vietnam med sin erfaring fra jungelkrigføring i Ny-Guinea og Malaya. Antallet rådgivere ble økt fra 30 i 1962 til 100 i 1965. De første kampstyrkene kom i juni 1965, tre måneder etter at amerikanske kampstyrker kom til Vietnam.

Hvorfor sendte Australia sine kampstyrker til Vietnam?

En viktig årsak er redselen for røde Kina og kommunistiske uroligheter. Andre årsaker er Australias ønske om sterkere amerikansk buffer mot Kina, og at det australske forsvarssystemet ville utvikle og teste sine egne styrker.

Taktikk og doktrine

En vanlig feil oppfatning er at australsk styrker kun var vedheng til amerikanske tropper. I virkeligheten fulgte australske tropper sine egne doktrine. Deres engasjement i Vietnam kan deles i fire faser:

  1. 1962-65: australske militære rådgivere arbeidet selvstendig
  2. 1965-66: den første australske bataljonen operterte som en del av US 173. fallskjermsbrigade
  3. 1966-69: den australske Task Force opererte selvstendig i Phuoc Tuy-provinsen
  4. 1969-72: nedskalering i forbindelse med vietnamiseringen og etter hvert tilbaketrekning

Operasjoner under amerikansk ledelse (US 173rd Airborne Brigade) i periode 1965-66 bød på kulturelle konfrontasjoner. Mange australske soldater syntes amerikanske soldater var for dårlig trent til oppgaven. Fra 1966 fikk australierne eget område, Phuoc Tuy, å forsvare. Den australske doktrinen, med vekt på jungelkrigføring, patruljering og isolering av fienden fra deres leveransekilder, var annerledes enn den amerikanske, og viste seg å være vellykket.

Det største slaget mot Vietcong skjedde den 18. og 19. august 1966 i Long Tan, da et australsk kompani ble angrepet av et vietcongregiment. I kampen ble 245 vietcongsoldater drept, mens australierne mistet 18 mann. Den 18. august kalles nå «Long Tan Day», eller «Vietnam War’s Day of Remembrance» i Australia.

Totalt deltok 50.000 australske soldater i Vietnamkrigen. Antallet var på sitt høyeste i 1969 med 8.300 mann. Antall falne var 519. De siste soldatene dro hjem i 1973 i forbindelse med fredsavtalen.

Holdning til krigen

Med trusler fra uroligheter i nærområdet støttet de fleste australiere Sør-Vietnams kamp mot invasjonen fra Nord på 1960-tallet. Da den amerikanske presidenten Johnson i oktober 1966 kom på besøk i Australia, ble han møtt med en velkomstparade med 1,5 millioner mennesker. Det var først på 1970-tallet av støtten avtok. Motstand mot krig tiltok mot krigens slutt.

De fleste australiere får kjennskap til Vietnamkrigen gjennom amerikanske media.

Australias selvbilde

Mens de fleste australiere vet at Australia var involvert i Vietnamkrigen, vet få om hva som skjedde. De fleste australiere får kjennskap til Vietnamkrigen gjennom amerikanske media. Selv om Australia og USA delte mange syn på Vietnamkonflikten, hadde Australia egne vurderinger og motiver. Derfor er det viktig for australierne å synliggjøre sin rolle, ikke bare i eget land, men også i USA.

Litteratur om Australias engasjement

  • Carl Bridge. Australia and the Vietnam war. Bokkapittel i: Peter Lowe. The Vietnam war. Palgrave Macmillan (October 15, 1998)
  • Peter Edwards. The strategic concerns of a regional power. Australia’s involvement in the Vietnam War. Bokkapittel i: Andreas W. Daum. America, the Vietnam war, and the world. German Historical Institute 2003.

Kilde:

1 kommentar

Filed under Militærhistorie

One response to “Australia vil også minnes

  1. Tilbaketråkk: Takk for innsatsen, Aussie veterans | Vietnamkrigen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s