Selektiv historie

Jeg har mange minner fra Saigon i Sør-Vietnam der jeg vokste opp før krigens slutt. Minner om speiderleirer sammen med kameratene. Om frittalende aviser som jeg hver kveld leste høyt for min nyhetshungrige, men analfabetiske bestemor. Avisene med karikaturtegninger av presidenter og høytstående politikere, helt lovlig. Så kom april 1975 da kommunistene vant over sørvietnamserne. Kommunistene kalte det «frigjøring», og la ned speidertroppen og stengte avisene.

I de norske historielærebøkene dukker det opp bilder av et Sør-Vietnam jeg ikke kjenner igjen. Hvorfor?

En forklaring finnes hos historikerne! Norman Davies studerte verkene fra andre verdenskrig og listet opp ”Ti former for selektivitet” som påvirker hva historikerne skriver om:

  1. politisk propaganda
  2. personlige fordommer
  3. snevert perspektiv
  4. stereotyper
  5. statistikk
  6. særinteresser, gruppeinteresser
  7. faghistorikeres metoder
  8. seierherrenes historie
  9. tapernes historie
  10. moralsk selektivitet

Norman Davies mener at historikerne er like subjektive og selektive som oss andre når vi står overfor motstridende opplysninger, uten at de er klar over det selv. Derfor kan historien gi et forvridd bilde av fortiden.

Mitt Saigon var selvsagt ikke perfekt. Men bildet av Saigon og Sør-Vietnam er ytterligere tåkelagt av seierherrenes politiske propaganda (feilkilde 8 og 1). I tillegg påvirkes mediedekningen av vestlige journalisters stereotypier og fordommer (kilde 2 og 4). Faghistorikerne gjengir ofte kommunistenes og de vestlige journalistenes beretninger (feilkilde nr 7) og ignorerer sørvietnamesernes versjon (snevert perspektiv, feilkilde 3). Med moralsk selektivitet (feilkilde nr 10) konstruerer historikerne helter og skurker. Dermed har vi “sannheten” om Vietnamkrigen i skolenes pensum.

Heldigvis finnes historikerne som Norman Davies. Som er klar over egen begrensning, og søker alternative perspektiver. Kanskje endres historielærebøkene en dag?

Kilde: Norman Davies. Europa i krig. Gyldendal 2007. Side 31.

Legg igjen en kommentar

Filed under Sør-Vietnam

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s