Kambodsjas mørke år

Geografisk er Vietnam og Kambodsja nærmeste naboer på samme måte som Norge og Sverige, men jeg kjenner altfor lite til Kambodsjas historie og kultur. Derfor setter jeg pris på boka ”Overleve. En beretning fra Kambodsjas mørke år” av Marit O. Bromark og Sivun Pen (Cappelen Damm 2010).

Boka handler om norsk-kambodsjaneren Sivun Pen som vokste opp i idylliske Kambodsja i den såkalte vietnamkrigens periode. Men harmonien varte ikke lenge da de kambodsjanske kommunistene i januar 1965 bestemte å gjennomføre ”væpnet revolusjon”, med støtte fra Peking og Hanoi. Den militære symbiosen mellom Pol Pot og Hanoi ble synlig i april 1970 da 40.000 soldater fra Nord-Vietnam angrep Lon Nols styrker i Kambodsja. (Philip Short: 160, 203). Samme år ble Sivun Pen vitne til geriljasoldatenes mishandling av sin bror.

Mye av det Sivun Pen opplevde i Kambodsja er gjenkjennbart for vietnamesiske lesere.

Sivun Pen var byråkrat i Lon Nols regjering da Pol Pot-styrkene erobret Phnom Penh i april 1975. Dermed startet de mørke årene med folkemord som vi i dag kjenner til. Marit O. Bromark og Sivun Pen forteller på en usentimental måte hvordan det kambodsjanske folket ble utsatt for Røde Khmers vilkårlige straff og paranoide forfølgelse.

Mye av det Sivun Pen opplevde i Kambodsja er gjenkjennbart for vietnamesiske lesere. Under krigen dukket geriljasoldater opp fra den vietnamesiske jungelen og straffet folk som ble mistenkt for å samarbeide med Saigon-regimet. I Sør-Vietnams mørkeste år (1975-1980) fantes det også tusener i fangeleirer, tvangsflytting, og forsøk på utsletting av sivilisasjonen som tilhørte det forrige regimet.

Hanoi-obersten Bui Tin som bodde i Kambodsja i tre år etter invasjonen i 1978 har fortalt det samme som Sivun Pen om vietnamesernes arroganse i Kambodsja etter invasjonen. Ved flere anledninger så han Le Duc Tho kjefte på kambodsjanske kadre som om disse var slemme barn. (Bui Tin 1995: 123)

Selv om Bromark og Pen gir en detaljert skildring av livet til det kambodsjanske folket gjennom Sivun Pen, savner jeg i boka en kambodsjaners synspunkter på konflikten i Kambodsja. Sivun Pen var byråkrat i finansdepartementet. Hva synes han om Sihanouks vinglete politikk, om Lon Nols kupp mot Sihanouk og kampen mot Pol Pot, og om Pol Pots strategi og veien til makten? Har kambodsjanerne, på samme måte som europeerne, samme frykt for Amerika?

Har kambodsjanerne, på samme måte som europeerne, samme frykt for Amerika?

Kambodsjas historie er altfor ofte skrevet av vestlige journalister og historikere. De fleste av dem forteller hvor mange tonn bomber amerikanerne droppet over Kambodsja. Men de færreste forteller hva kambodsjanerne tenker. En kambodsjansk stemme, selv om den er subjektiv, kan gi oss bedre forståelse av hva som skjedde.

Uansett er boka et viktig bidrag til allmenn kunnskap om Kambodsja i Norge.

Kilde:

  • Philip Short. Pol Pot.  The history of a nightmare. 2004
  • Bui Tin. Following Ho Chi Minh. 1995

Legg igjen en kommentar

Filed under Militærhistorie

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s