Vekkelsen som hjemsøkte vårt land

I romjulen for 90 år siden tok Det franske sosialistpartiet en viktig beslutning. Flertallet stemte, etter flere dagers debatt på landsmøtet, for å danne Det franske kommunistpartiet (FKP) og akseptere Lenins betingelser for opptak i Komintern (den 3. internasjonale). Opptaksbetingelsene kalles ofte som Moskvatesene på norsk.

Dette møtet i romjulen 1920 har en stor betydning for Vietnams historie. Hvorfor?

Blant dem som tok til orde for innmelding i Komintern var Nguyen Ai Quoc, som var møtets eneste deltaker med bakgrunn fra Asia. Hans bekjennelse til kommunismen brøt med den mer fredelige reformlinjen som hans landsmenn i Paris, inkludert den kjente reformisten Phan Chu Trinh, sluttet seg til. Phan Chu Trinh forsøkte forgjeves å få Quoc til å velge reformer framfor revolusjonsvold. Nguyen Ai Quocs valg av leninismen skulle bli skjebnesvangert for Vietnam.

Lenin, Stalin og Mao ble ledestjerne for Ho Chi Minh

Nguyen Ai Quoc ble senere kjent som Ho Chi Minh. Han ble i 1920 så betatt av Lenins ”Teser om nasjonale og koloniale spørsmål” at han skrev om dem: ”Hvilken følelse, begeistring, klarsyn og tillit de har vekket hos meg”. Med denne ”vekkelsen” reiste han videre til Moskva i 1924 og viet hele sitt liv til uavhengighet og kommunisme i Vietnam. Lenin, Stalin og Mao ble ledestjerne. Vietnameserne som kjempet for uavhengighet uten leninismen ble ryddet av veien. Som for eksempel trotskisten Ta Thu Thau og hans kamerater som ble fanget og drept av Ho Chi Minhs tropper i 1945 (Courtois 1999: 565-575).

Samtidig flørtet også Det norske arbeiderpartiet (DNA) med kommunismen. Den store agitatoren Martin Tranmæl fikk partiet til å melde seg inn i Komintern i 1919. Et par år senere kom presset fra Kominterns 4. verdenskongress om at DNA skulle gjennomføre alle Kominterns vedtak. Men flertallet i partiet sa nei. Mindretallet stormet ut av årsmøtet og dannet Norges kommunistpartiet (NKP) i 1923 (Olstad 2010: 62-63).

Med et rungende nei til Komintern reddet DNA muligens seg selv og sikkert Norge fra de Lenin- og Stalin-inspirerte voldsbølgene som rammet befolkningen i kommunistlandene i det 20. århundre.

Kilde:

2 kommentarer

Filed under Militærhistorie

2 responses to “Vekkelsen som hjemsøkte vårt land

  1. sv: Takk for tipset! Har ikke fått sett så mye her enda, men kommer tidsnok tilbake 😉

  2. Buiba Tung

    Verden forandrer seg stadig vekk. Sovjetunionen er verdens største stat, og dekker omtrent 1/6 av Jordens overflate. Arealet svarer til Nord-Amerikas, og landet er over dobbelt så stort som Kina og nesten tre ganger så stort som USA. Sovjetunionen har oppløst og det er ikke kommunistisk lenge.

    Kina, republikk i Øst-Asia, verdens folkerikeste land og verdens fjerde største i flateinnhold. Kina dominerer den østlige delen av det asiatiske kontinentet, og er noe større enn USA og nesten like stort som Europa. Begge to landene samarbeider godt med verden, særlig Europa og USA. Amerikanske- europeisk- japansk industri investerer kapital til Kina. Kina produkserer mange tinger og selger tilbake USA, Europa etc. . .

    Jeg ønsker at Styret i Vietnam ser på de to landene for å gi folker frihet fordi Vietnamesere har opplevd voldsomme lidelser i krigen mellom nord og sør.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s