9. mars: Ildfluer over Ha Noi, eller japanernes kupp

På denne dag:

Onkel! Hvorfor flyr mange ildfluer over Ho Tay?, ropte nevøen til Vũ Quốc Thúc på kvelden den 9. mars 1945. Ho Tay er Vestinnsjøen i Ha Noi, og «ildfluene» (đom đóm) som lyste opp den svarte himmelen over Ha Noi var kuler fra kampen mellom japanerne og franske styrker.

Den 9. mars 1945 angrep japanerne franske poster i Vietnam. De møtte lite motstand, og dagen etter hadde japanerne kontroll over hele landet. Over natten falt det 80 år gamle franske  herredømmet over Vietnam. Franskmennene ble sperret inne i fengslet.

Japanerne og franskmennene side om side fra 1940

Japanerne hadde stasjonert sine tropper i Vietnam siden 1940. I motsetning til situasjonen i britiske og hollandske kolonier i Asia der japanerne jaget bort kolonimaktene og okkuperte landene, fikk japanerne tillatelse fra den franske Vichy-regjeringen til å ha sine soldater i Vietnam. Frankrike hadde fortsatt kontroll over administrasjonen. Japanerne holdt en lav profil, men brukte Vietnam som base for angrep på de allierte på Filippinnene, i Malaysia, Indonesia og Singapore.

Afteposten skriver om det japanske kuppet den 9. mars 1945

Så kom Normandie-angrepene i juni 1944 som endte med at de Gaulle overtok makten i Frankrike. Dette gav ringvirkninger i Vietnam, der franskmennene intensiverte motstanden mot japanske styrker. I januar 1945 kom amerikanske fly og bombet japanske skip utenfor Saigon. Japanerne fryktet at USA ville angripe Vietnam. I så fall ville franske styrker slutte seg til amerikanerne. For å redusere franske styrkers slagkraft gjennomførte japanerne derfor kuppet den 9. mars 1945.

Stor betydning

Det franske kolonistyret  i Vietnam hadde i 80 år skapt et inntrykk av at den franske makten var uovervinnelig. Nettopp derfor hadde mange vietnamesere et stort håp om uavhengighet i forbindelse med japanernes kupp, de fikk se at det gikk an å velte det franske maktapparatet.

Samtidig gav japanerne vietnameserne friere spillerom enn i andre land. Dette skjedde ikke uten store interne stridigheter i Japan. De japanske militære ville ha full kontroll over Vietnam, mens de politiske lederne ville gi større politisk makt til vietnameserne, og politikerne vant.

Fremvekst av revolusjonære bevegelser

Etter kuppet den 9. mars 1945 fikk revolusjonære bevegelser, både nasjonalister og kommunister, en oppblomstring. Hvorfor? Det finnes to forklaringer:

– For det første: Tenk deg at huset ditt har vært okkupert av grådige fremmede mennesker i 80 år. Så kommer naboen som først låner et rom og deretter kaster ut de fremmede husokkupantene, og lover deg mer kontroll over eget hus. Hvilken begeistring det ville vært? Derfor ble vietnameserne heftig begeistret da de våknet den 10. mars 1945 og fant franske herrer med hengende hode bak lås og slå.

– For det andre: Vietnameserne ble kvitt det undertrykkende franske politiapparatet som effektivt slo ned på antifranske bevegelser. Fransk politi arbeidet aktivt også under den annen verdenskrig for å holde motstandsbevegelsen nede.

Historieskrivingen

I Aschehoug-historielærebok Tidslinjer (2009) står det at den nasjonale motstandsbevegelsen hadde «kjempet mot japansk okkupasjon under den annen verdenskrig». I virkeligheten var det lite motstand mot japanerne i Vietnam i denne perioden.

Riktignok samarbeidet Ho Chi Minhs tilhengere med de allierte, på samme måte som Stalin var alliert med USA og England i kampen mot Hitler. Fram til japanerne kapitulerte i august 1945 hadde Viet Minh en håndfull soldater som neppe ble involvert i noen kamper. Derfor mener jeg at læreboka forenkler og overdriver historien om den japanske okkupasjonen og motstanden mot den.

Jeg vil overhode ikke forsvare japanernes brutalitet mot sivilbefolkningen i Vietnam og andre land. De må stå ansvarlige for sine gjerninger.

Jeg synes likevel at historikerne burde jobbe litt mer for å få frem nyansene i historien om det japanske kuppet. Det som skjedde i andre sørøst-asiatiske land behøver ikke å være det samme som skjedde i Vietnam.

Konklusjon

Kuppet den 9. mars 1945 har en stor betydning for Vietnams moderne historie. Den tenner et gnistrende håp på samme måte som ildfluene som lyser opp i mørke kvelder.

Kilder:

Vũ Quốc Thúc. Thời Ðại của Tôi. Tập II, 2010, side 210
Lê Mạnh Hùng. Nhật đảo chính Pháp tại Việt Nam năm 1945.

Legg igjen en kommentar

Filed under I dag i historien, Militærhistorie

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s