Lærebøker og anbefalt litteratur om Vietnamkrigen

Kan du hjelpe meg som skriver denne bloggen?

Hvilke lærebøker og anbefalt litteratur brukes på norsk skole i dag? Det lurer jeg på.

Hvis du er elever, studenter eller lærere kjenner du sikkert til hvilke lærebøker, filmer og annen litteratur som anbefales på din skole. Informasjonen kan du dele med meg og andre lesere ved å klikke på knappen «Legg igjen en kommentar». Skriv gjerne hvilken skole du er på og evt. hva du synes om den anbefalte litteraturen.

Takk for hjelpen.

Norske bøker som utfordrer din læreboks fremstilling av Vietnamkrigen:

Fra bokomslaget: Når norskvietnameserne leser norske lærebøker i historie om Vietnamkrigen, blir de forskrekket over å se alle misforståelsene. Det var ikke slik. Det kraftige norske engasjementet mot USAs intervensjon, også i vår regjering, markeres ved et totalt skifte i opinionen midt på 60-tallet, drevet av idealisme. Men idealisme kan ta feil. FNL som ble støttet i god tro, var ingen reell aktør.

Fra bokomslaget: Ru betyr ”vuggesang” eller  ”å vugge” på vietnamesisk, i tillegg til ”bekk” på fransk. Det er også tittelen på Kim Thúys lovpriste selvbiografiske roman som kan beskrives som en liten bekk av minner som slynger seg frem fra barndommen i Sør-Vietnam til livet i eksil i Canada. Hun forteller oss om flukten i båt over Sinaibukten, tiden i flyktningleiren i Malaysia, tilbakekomsten til Vietnam som voksen, samt mamma rollens gleder og sjelekvaler.

Alt skildres både med humor og alvor, og med et ufravikelig blikk for hverdagens små detaljer – som i ettertid kan vise seg å være livsavgjørende. Fortellingen er egenartet og har en spontan rytme som leseren vugges inn i. Thúy tar ikke hensyn til kronologi, men følger sin indre logikk der avslutnings avsnittet i hvert minnefragment gir opptakten til neste.

Når du har lest denne boken, har du besøkt verdener du ikke visste eksisterte.

Fra bokomslaget: IDEALISTENE handler om politiske pilegrimer, klakører for totalitære og autoritære regimer, den radikale venstresidens svart-hvite verdenssyn og svermeriet for autoritære og totalitære stater. Ikke minst handler den om moralsk selvrettferdighet og en manglende toleranse for annerledes tenkende. Venstresidens lefling med kommunistiske stater var ikke bare en avstandslek med ord og symboler: Regimene eksisterte i virkeligheten, og ofrene var mennesker av kjøtt og blod. Venstreorienterte medløpere valgte bort friheten til fordel for dogmene. Men de valgte aldri bort sin egen frihet.

Se også: Filmer fra Vietnamkrigen

3 kommentarer

Filed under Militærhistorie

3 responses to “Lærebøker og anbefalt litteratur om Vietnamkrigen

 1. Tilbaketråkk: Novelle om en båtflukt | Vietnamkrigen

 2. Denne ligger litt utenfor det du spør om, men er interessant likevel siden så få nordmenn var i aktiv tjeneste i Vietnam.

  Tittel: Legionen er vårt fedreland / Jan Bjørkelund
  Forfatter: Bjørkelund, Jan
  Årstall: 1981
  Trykt: Oslo : Huitfeldt
  ISBN: 82-7003-028-7
  Sidetall: 398 s., pl. : ill.
  Emner: Gulbæk, Arvid | Frankrike
  Noter: På omslaget: En norsk fremmedlegionærs beretning.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s