13. august: Berlinmuren, Vietnam og USA

På denne dag:

13. august 2011 var det 50 år siden Berlinmuren ble reist. Muren strakk seg over 155 kilometer og isolerte Vest-Berlin fra Øst-Tyskland i perioden 1961-1989.

Delingen av Tyskland kan ses i sammenheng med delingen av tre andre land etter andre verdenskrig: Kommunist-Kina vs. Taiwan, Nord- vs. Sør-Korea, og Nord- vs. Sør-Vietnam.

Det finnes både likheter og forskjeller mellom delingen av Tyskland og av Vietnam. Jeg kan nevne noen her.

Likheter
1. Familier ble delt. Både i Tyskland og Vietnam ble mange familier delt. På mange år hadde ikke familiemedlemmer kontakt med sine som befant seg på andre siden av grensen.

2. Kommunistblokken vs den frie verdenen: Øst-Tyskland og Nord-Vietnam ble lagt under kontroll av kommunistpartiet. Ingen opposisjon ble tillatt. Befolkningen ble kontrollert av Stasi i Øst-Tyskland og Cong An i Nord-Vietnam. Vest-Tyskland og Sør-Vietnam var friere enn sine røde brødre.

3. Kommunistblokken med Sovjet og Kina i spissen allierte seg med Øst-Tyskland og Nord-Vietnam.

4. USA allierte seg med Vest-Tyskland og Sør-Vietnam. USA hadde til enhver tid flere hundre tusen soldater i Vest-Tyskland. I en kort periode (1965-1971) var det flere amerikanske soldater i Sør-Vietnam enn i Vest-Tyskland. Både Vest-Tyskland og Sør-Vietnam var avhengige av USA for å hindre (i Tyskland) og bekjempe (i Vietnam) angrep fra sin kommunist-halvdel.

Vest-Tyskland og Sør-Vietnam var avhengig av amerikanske soldater. Det var flere amerikanske soldater i Vest-Tyskland enn i Sør-Vietnam, unntatt i perioden 1966-71.

Forskjeller
1. Infiltrasjon og invasjon fra kommunistene. I Vietnam kom infiltrasjon og etter hvert invasjon fra Nord. I Tyskland fantes det også infiltrasjon fra Øst til Vest-Tyskland, men i mye mindre omfang enn i Vietnam.

2. Vestens støtte til kommunistene: Etter hvert som Vietnamkrigen nådde nye høyder, økte også den antiamerikanske stemningen i Vesten. Den pro-kommunistiske bevegelsen var særlig sterk i forhold til Nord-Vietnam. Støtten til Øst-Tyskland var mye mindre, selv om man kjenner til f.eks. norske pro-østtyske grupper.

3. Utfallet: Kommunistene vant over Sør-Vietnam og samlet hele landet under jerngrepet fra kommunistregimet. I Tyskland skjedde det motsatte: Berlinmuren ble veltet i 1989 og kommunistdiktaturet ble fjernet.

Det finnes flere paralleller mellom delingen av Vietnam og Tyskland. I Tyskland har mye som STASI foretok seg kommet frem i lyset. I Vietnam er det derimot mindre av kommunistenes indre liv som er synlige for historikerne.

Jeg ser frem til dagen når Vietnam åpner sine arkiver slik at vi vet hva som skjedde bak ”muren”.

1 kommentar

Filed under I dag i historien, USAs engasjement

One response to “13. august: Berlinmuren, Vietnam og USA

  1. Tilbaketråkk: 9. november: Berlinmurens historie | Vietnamkrigen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s