18. august: Vietnam Veterans Day i Australia

På denne dag:

Vietnam Veterans Day markeres den 18. august hvert år i Australia. Dagen var opprinnelig kjent som Long Tan Day, som ble valgt for å minnes mennene i D Company, 6RAR som kjempet i slaget ved Long Tan i 1966. På den dagen kjempet 108 australske og newzealandske soldater en blodig kamp mot over 2000 nordvietnamesiske og Viet Cong soldater i en gummiplantasje ikke langt fra den lille landsbyen Long Tan.

To commemmorate Australian and Vietnamese soldiers …

Australierne seiret, men bare etter å ha kjempet i kraftig regn i fire timer. De ble nesten overkjørt, men ble reddet av betimelige ammunisjonsforsyninger, nøyaktig artilleriild fra nærliggende australske baser, og ankomsten av forsterkninger av pansrede personellvogn. Atten australiere mistet livet og 24 ble såret, det største antallet skadde i en operasjon siden den australske task force var kommet et par måneder tidligere. Etter slaget ble likene av 245 fiendtlige soldater funnet, og det så ut som flere lik hadde blitt tatt bort.

På den tredje årsdagen for Long Tan, 18. august 1969 ble et kors reist på stedet der slaget foregikk. Veteranerne fra slaget samlet seg ved korset for å minnes de falne, og dagen ble minnet som Long Tan Day siden. Over tid brukte alle australske Vietnam-veteraner dagen for å minnes dem som tjenestegjorde og falt i Vietnam. I 1987, etter en meget vellykket Welcome Home-parade for Vietnam-veteraner i Sydney, kunngjorde den australske statsministeren Bob Hawke at Long Tan-dag ville bli kjent som Vietnam Veterans Day. Siden har dagen vært feiret hvert år for å minnes alle de menn og kvinner som tjenestegjorde i Vietnam.

USA en mindre pålitelig alliert

Hvorfor deltok australierne i Vietnamkrigen?

I begynnelsen av 1960-tallet vurderte australierne situasjonen i Asia som mer truende pga. Kinas støtte til opprørerne i Asia og urolighetene i Malaysia og Indonesia. Australierne så på USA som en mindre pålitelig alliert. Derfor hadde Australia behov for å styrke egen forsvarsevne og lære å kjenne ny krigsteknologi. En deltakelse i Vietnamkrigen passet godt med australiernes behov.

Totalt deltok 50.000 australske soldater i Vietnamkrigen. Antallet var på sitt høyeste i 1969 med 8.300 mann. Antall falne var 519. De siste soldatene dro hjem i 1973 i forbindelse med «fredsavtalen» i Paris 1973.

En annen taktikk

Australierne hadde fra før mer erfaring med å bekjempe geriljasoldater i Asia enn amerikanerne. Derfor satset ikke australierne på «Search and destroy» og «body counts»-taktikk som amerikanerne brukte. Australierne prøvde å sikre befolkningen trygghet fra geriljasoldatenes trusler i landsbyene.

Samtidig ble australierne utstyrt med mindre avanserte våpen. De hadde lite erfaring med bruk av helikoptre og flytransport av tropper, noe de fikk lært i Vietnamkrigen.

Historien om Vietnamkrigen er altfor ofte fokusert på amerikanerne. Australierne betalte sine egne utgifter i forbindelse med støtten til Sør-Vietnam. Sørvietnameserne husker de australske soldatene som dyktige og stort sett sympatiske.

Legg igjen en kommentar

Filed under I dag i historien

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s