1. november: fra kupp til kaos

På denne dag:

President Ngo Dinh Diem ble avsatt i et kupp den 1. november 1963. Kuppet ble ledet av sørvietnamesiske generaler Tran Van Don, Duong Van Minh og Ton That Dinh, samt oberst Nguyen Van Thieu. Amerikanerne hadde visst om kuppet og gav de vietnamesiske generalene grønt lys. Amerikanerne som var involvert var W. Averell Harriman og ambassadør Henry Cabot Lodge. Etter kuppet den 1. november 1963 stupte Sør-Vietnam inn i en kaotisk periode som varte til 1967 da den nye grunnloven trådte i kraft og ny president ble valgt.

President Ngo Dinh Diem (1901 – 1963) var Republikken Vietnams (Sør-Vietnam) første president. Det var statsleder Bao Dai som i 1954 utnevnte ham som statsminister. Allerede året etter vant Diem over Bao Dai i en folkeavstemning. Diem dannet Republikken Vietnam i 1955, og utstedte en ny grunnlov i 1956.

Vestlige media gir oftest et negativt bilde av president Diem. Tilsynelatende fordi han var for autoritær for amerikanerne. Det kan jeg være enig i, fordi hans regime ikke kunne sammenliknes med vestlige regimer når det gjaldt demokrati. Som andre statsledere kunne han ikke unngå å begå feil da han navigerte i en turbulent periode rett etter at Vietnam ble delt i to. Samtidig tror jeg det finnes andre årsaker til at amerikanske og vestlige media ikke likte ham. 

Diem kastet franskmennene ut av Sør-Vietnam i 54-55, så franskmennene hadde ikke noen grunn til å like ham. Amerikanerne så på ham som en sta nasjonalist som ønsket hjelp, men ikke diktat, fra amerikanerne. Europeerne gjorde som ham da de tok imot Marshallhjelpen fra USA etter annen verdenskrig.

Selv om Diem av vestlige media ble stemplet som den verste lederen i Sør-Vietnam, er det mitt inntrykk at de fleste sørvietnamesere ser på ham som en respektabel leder og en patriot. Mange husker tiden under hans regjering (i hvert fall fra 1955 til 1960) som den mest fredelige og lykkelige perioden. Jeg håper at forskning vil gi ham en riktig plass i historien.

Les for eksempel:

 

1 kommentar

Filed under I dag i historien, Sør-Vietnam

One response to “1. november: fra kupp til kaos

  1. Tilbaketråkk: 2. november: Barack Obama og Ngô Đình Diệm | Vietnamkrigen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s