11. desember: Helikoptere – krigens lyder

På denne dag:

For 50 år siden fikk sørvietnameserne de første amerikanske helikoptere. Disse ble fraktet til Vietnam av det militære fraktskipet USNS Core som la til kai i Saigon den 11. desember 1961. Med seg hadde hun 32 helikoptere av type H-21 og 400 menn. De første helikopterne ble brukt for å transportere militært personell og tropper i Sør-Vietnam. Med helikopterne gikk Vietnamkrigen, som hadde startet i 1955, inn i en ny fase med større mobilitet.

Helikopterne kan deles i undergrupper: utility helikopter (UH), transporthelikopter (CH), observasjonshelikopter (OH) og kamphelikopter (AH). Vanlige transporthelikoptere i Vietnam var CH-47 Chinook. Totalt ble 10 helikoptere tapt over Nord-Vietnam, 2.066 tapt over Sør-Vietnam og 2.566 tapt ved ulykker og teknisk feil.

Det sørvietnamesiske luftforsvaret ble etter hvert bygget opp og hadde på sitt høyeste 2 075 flymaskiner og nær 100 flyskvadroner. Den 219. helikopterskvadronen fra Sør-Vietnams luftforsvar fikk den amerikanske Presidential Unit Citation i 2001 for flyvinger av spesialstyrkesoldater under krigen.

For meg er Vietnamkrigen alltid forbundet med lyden av helikoptere. Disse dundret over Saigons himmel i timevis på formiddagen den 30. april 1975. Så kom stillheten, og deretter soldatene og diktaturet fra Nord.

Kilde:

  • Williams, J. 2005. A History of Army Aviation: From Its Beginnings to the War on Terror. side 115
  • Summers, H.G. 1985. The Vietnam war almanac.

3 kommentarer

Filed under I dag i historien, Militærhistorie

3 responses to “11. desember: Helikoptere – krigens lyder

  1. Lyder er rare ting. For meg, som er født og oppvokst i Norge betyr lyden av helikopter nesten utelukkende rednings- og legehelikoptre.

  2. Godt spørsmål, men jeg har ikke svar. Det var The Military Sealift Command (MSC), som het The Military Sea Transportation Service (MSTS) inntil 1970, som hadde ansvar for sjøtransport av militært utstyr og tropper. Militære skip het USNS, mens chartrete skip het MS eller SS. Les http://www.usmm.org/vietnam.html .

  3. Ole Östlund

    Ble der chartret inn båter for transport av militært utstyr fra USA til Vietnam under krigen?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s