25. mars: Vietnam-veteranene endelig velkommen hjem

På denne dag:
I disse dager markeres «Vietnam Veterans Recognition Day» i de fleste delstater i USA. Norske media, som ellers er opptatt av det som skjer i USA, lar arrangementene gå forbi i stillhet. Hvorfor?

Det betyr ikke at nasjonen Norge er lite opptatt sine veteraner. Norske spesialsoldater som tjenestegjorde i Afghanistan ble hedret med krigskorset i 2011. Et monument er reist i Andselv og viet til alle norske veteraner. Og kong Harald sa: «Vi må ikke ta det for gitt å leve i et fritt, demokratisk land. Våre mange daglige verdivalg som enkeltmennesker peker ut retningen fremover. Vi må også huske at titusener av norske kvinner og menn har valgt å ofre egen trygghet for å sikre hva vi er og hva vi har«. Klokt sagt.

I USA fikk veteranene som kom hjem fra Vietnam på 1970-tallet ofte en uhyggelig avvisning fra sine medborgere. Sekstiåtterne støttet da «frigjørerne» fra Hanoi og hadde derfor lite til overs for soldatene som hadde kjempet sammen med sørvietnameserne for å stanse kommunistene.

Nå er stemningen i ferd med å snus. Senatene har vedtatt «Vietnam Veterans Recognition Day» i slutten av mars hvert år for å hedre veteranene. Verdt å merke seg!

Les for eksempel:

Legg igjen en kommentar

Filed under I dag i historien, Militærhistorie, USAs engasjement

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s