17. april: hagleskur og år null

På denne dag:

Sommeren kom tidlig i år, tenkte vi i mars da skogen prydet seg med hvitveis og hagen slapp krokus fram. Men i dag dro snøværet og hagleskuren oss tilbake til vinteren. Kulda skapte store problemer for vår nabo i øst.  ”13 trafikolyckor inträffade i Göteborgsområdet och Västsverige under tisdagsmorgonen, med långa köer som följd”, leste vi i GP-tidningen.

På denne dag i 1975 inntraff en større ulykke i Kambodsja. Kambodsjanerne ble også dratt tilbake i tid. Ikke bare med en måned, men tilbake til år null, bestemte Pol Pot. Krigen tok slutt da Pol Pots svartkledde menn inntok Kambodsjas hovedstad Phnom Penh, den 17. april 75.

Pol Pot sammen med vietnamesiske Le Duan

Pol Pot sammen med vietnamesiske Le Duan

Den franske misjonæren Ponchaud pustet lettet ut. ”No more rockets to fear. No more compulsory military service. No more of this rotten, loathed regime”, skrev han. Men det tok ikke lang tid før ”frigjørerne” sendte sitt eget folk til dødsmarkene.

Lurer du kanskje på hvem denne Pol Pot var?

På samme måte som vietnamesiske Ho Chi Minh fant Pol Pot kommunismen i Frankrike. Begge tok denne ideologien med hjem, angivelig som et middel for å jage vekk imperialister. Formann Mao forsynte herrene med våpen. Med denne teknologioverføringen kom også oppskriften for å renske sitt eget folk, på Maos vis. Ho Chi Minh gjennomførte det i forbindelse med jordreformen i Nord-Vietnam i perioden 1953-56, og Pol Pot på dødsmarkene i 1975-79.

Pol Pots svartkledde menn mottok militær trening fra og outsourcet kommandoangrep til nordvietnameserne som befant seg i Kambodsja. De ideologiske frendene vant til slutt i 1975. Pol Pot den 17. april, og Ho Chi Minhs etterfølgere nesten to uker senere, den 30. april.

Vi trenger ikke å reise ut av Norge for å finne levende vitner fra den tiden. Norske Sivun Pen  har gitt ut en bok der han i detalj beskriver livet i Kambodsja før og under Pol Pot. Og norsk-vietnamesiske båtflyktninger har med seg minner fra et skjørt men blomstrende Sør-Vietnam før kommunistene kom og skrudde klokka tilbake med noen tiår.

Kilde:

4 kommentarer

Filed under I dag i historien

4 responses to “17. april: hagleskur og år null

 1. Tilbaketråkk: 17. april: «Kambodsja er fri | «Vietnamkrigen

 2. Kommer du til å si noe om krigen mellom Vietnam og Kambodsja på slutten av 1970-tallet?

  • Krigen mellom Vietnam og Kambodsja på slutten av 1970-tallet blir sikkert nevnt i denne bloggen. Krigen har fått et navn: den 3. Indokinakrigen. Denne krigen er nært knyttet til Vietnamkrigen som er hovedtemaet for denne bloggen.
   Vietnam prøvde først å forhandle med Pol Pot og tilbød ham en gavepakke: å returnere de kambodsjanske flyktningene som befant seg i Vietnam, tilbake til Pol Pot! Pol Pot sa nei, og ikke lenge etterpå brøt det ut full krig.
   Jeg synes det var bra at Hanoi-styrkene styrtet Pol Pot-regimet. Bra fordi Vietnams invasjon reddet mange kambodsjanere. Problemet var at vietnameserne ble i Kambodsja for lenge etterpå og var arrogante overfor nabofolket. Ifølge Hanoi-oberst Bui Tin var det fredsprisvinneren Le Duc Tho som hadde ansvaret for denne linjen.
   Bui Tin så med egne øyne at Le Duc Tho kjeftet på en gruppe høyststående kambodsjanske ledere som om disse var slemme barn…. (Bui Tin. Following Ho Chi Minh, side 122-123)

   • Marit O. Bromark

    Krigen mellom Vietnam og Kambodsja i 1978/79 endte med vietnamesisk okkupasjon av Kambodsja i januar 1979. Svært mange kambodsjanere ønsket sine tidligere erkefiender velkommen, og var lettet over at et nesten fire år langt skrekkregime var over. Men lettelsen forsvant med årene. Korrupsjon, undertrykkelse, fattigdom og mangel på ytringsfrihet preget Kambodsja i mange år. Sivun Pen har beskrevet det omtrent slik: «Vi hadde det mye bedre enn under Pol Pot. Men etter hvert skjønte vi at vi fortsatt satt på den samme bussen. Det var bare sjåføren som var byttet ut.»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s