7. januar: Demokratisk Kambodsjas fall

På denne dag:

I dag for 34 år siden falt «Demokratisk Kampuchea» under ledelsen av Pol Pot. Han ledet Khmer Rouge (Røde Khmer) og var, på samme måte de vietnamesiske kommunistene, inspirert av maoismen, det franske kommunistpartiet og marxismen og leninismen. Under «Demokratisk Kampuchea»sitt korte liv (1975-79) ble anslagsvis 1,7 millioner kambodsjanere drept. Dette utgjorde 21 prosent av befolkningen.

Pol Pot sammen med nord-vietnamesiske Le Duan

Pol Pot sammen med nord-vietnamesiske Le Duan

Mange fremhever at Vietnam burde anerkjennes for utryddelsen av Pol Pot-regimet ettersom det var de vietnamesiske styrkene som styrtet Pol Pot. Det er jeg enig i. Samtidig er det viktig å tenke symbiosen mellom Pol Pot og de vietnamesiske kommunistene under Vietnamkrigen.

Kambodsja var uunnværlig for de vietnamesiske kommunistene. Allerede i 1930-årene brukte Ho Chi Minh og hans indokinesiske kommunistparti Kambodsja som hovedpulsåre for å få smuglet våpen fra Thailand til Vietnam. Under Vietnamkrigen gjemte Hanoi-soldatene seg i jungelen i Kambodsja for å angripe Sør-Vietnam.

Som gjengjeld fikk Røde Khmer militær trening og forsyninger fra Hanoi-soldatene under Vietnamkrigen. Hanois soldater deltok selv i mange kamper mot de ikke-kommunistiske styrkene i Kambodsja. I mars 1970 utgjorde 40.000 Vietcong og nordvietnamesiske soldater hovedstyrken i angrep mot den kambodsjanske hovedstaden Phnom Penh. De var så nær som tre mil utenfor hovedstaden før de ble jaget vekk. Faktisk sto nordvietnameserne bak mesteparten av kampene i Kambodsja i 1970-71. Det var ikke Røde Khmer, men den vietnamesiske elitebrigaden Dac Cong som stormet flyplassen utenfor Phom Penh. (Short, side 203, 221)

I Norge fantes forsvarere av Pol Pot, en av dem var Pål Steigan. Han besøkte Pol Pots Kambodsja i 1978 uten å rapportere ondskapen hos regimet. Til sitt forsvar sa Steigan at “som kortvarig gjest i et land er det vanskelig å avsløre dystre hemmeligheter” (Aftenposten 11. oktober 2010). Men Steigan, med fortid som leksikonredaktør i Cappelens Forlag og tidligere sentrale verv i Sosialistisk Ungdomsforbund, RV og AKP(m-l), reiste 1.000 kilometer og stakk innom 10 av de 18 provinsene i landet. Han burde sett mer enn de fleste (Aftenposten 31. oktober 1978).

Kilde:

Les også andre artikler om Kambodsja i bloggen.

Legg igjen en kommentar

Filed under I dag i historien

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s