5. april: president Nguyen Van Thieu

På denne dag:

Sør-Vietnams president Nguyen Van Thieu (1923-2001) ble født den 5. april 1923 i Phan Rang. Hans foreldre livnærte seg på jordbruk og fiskeri. I 1945 deltok Thieu i Viet Minh-bevegelsen, men senere forlot han den da han skjønte at bevegelsen var kommuniststyrt. Han begynte sin militærkarriere i 1949 i Staten Vietnam.

VTT-ZZMAR13_-11-nguyenvanthieu

Sør-Vietnams president Nguyen Van Thieu (1923-2001) «var mer ærlig og anstendig enn Lyndon Johnson og, tatt i betraktning forskjellene i landenes forhold, sannsynligvis en mer effektiv president i sitt land» (Sorley 1999, A better war)

Thieu deltok i kuppet mot Ngo Dinh Diem i 1963. I 1965 ble han statssjef i Sør-Vietnam. Han sørget for at en ny grunnlov ble vedtatt i april 1967. Senere samme år ble han valgt president med 34 % av stemmene, langt flere enn det de andre kandidatene fikk. Thieu var Sør-Vietnams president mens landet ble utsatt for de største offensivene fra Nord, både i forbindelse med Tet-offensiven i 1968, påskeoffensiven i 1972 og den avsluttende offensiven i 1975.

Blant hans bidrag til sivilbefolkningen kan nevnes «loven om fordeling av jord til jordbruksarbeidere» (Luat nguoi cay co ruong), et vellykket jordfordelingsprogram som løste problemet med et urettferdig system som den franske kolonimakten etterlot seg.

Vestlig media gir etter min mening ofte en flat beskrivelse av ham. Men det er ikke spesielt troverdig. Ikke nødvendigvis fordi det er helt usant, men fordi det er så endimensjonalt. (Samme ord som Harald Stanghelle brukte i går i sin beskrivelse av Elisabeth Skarsbø Moens biografi om Ola Borten Moe)

Det er tolv år siden president Thieu døde i Boston, USA. Hans liv og virke fortjener et rettferdig og kjærlig blikk – for å bruke litteraturprofessor Toril Mois uttrykk. Den amerikanske forfatteren Lewis Sorley er en av de få som tok bryet å sammenlikne Thieu med USAs president Johnson:

– Det kan argumenteres at Nguyen Van Thieu var mer ærlig og anstendig enn Lyndon Johnson og, tatt i betraktning forskjellene i landenes forhold, sannsynligvis en mer effektiv president i sitt land» (A better war, 1999, s. 186).

3 kommentarer

Filed under I dag i historien, Sør-Vietnam

3 responses to “5. april: president Nguyen Van Thieu

 1. Hei Olaf. Det er et godt spørsmål: hva var bakgrunnen for og gjennomføringen av kuppet i 1963?
  Kuppet ble planlagt og gjennomført av en gruppe sørvietnamesiske offiserer. General Tran Van Don, en av lederne bak kuppet, hevdet at regimets undertrykkelse av buddhistene, diktatur og urettferdighet over flere år gjorde at generalene måtte handle (Viet Nam nhan chung, 1989, s. 179). Men en minst like viktig faktor som førte til kuppet, var generalenes misnøye med president Diems forsøk på å ha kontroll over hæren (Turley 2009, The second Indochina war, s. 77). Kuppgeneralene hevdet at de fikk bred støtte, men i virkeligheten måtte de kutte ut all kommunikasjon til og fra presidentpalasset slik at andre hæravdelinger ble hindret i å komme Diem til unnsetning.
  Var det et CIA-støttet kupp? Både ja og nei. På hvilken måte? Kupp-generalene spurte «noen» CIA-folk om USA støttet kuppet. Svaret var etter hvert ja, dvs. at USA ikke ville gripe inn og at USA ville samarbeide med det nye regimet hvis de lyktes med kuppet. Løftet oppmuntret generalene.
  Samtidig var mange i Washington imot et eventuelt kupp. Den amerikanske ambassadøren i Saigon var sterkt imot et regimeskifte. Han fortalte Kennedy 27/8.1963 at president Diem «aldri løy til ham» og at Diem genuint forsøkte å forsone seg med buddhistene. Den tidligere CIA-sjefen Colby syntes at å få til et regimeskifte var som «å kaste bort en fulg i hånden før vi i tilstrekkelig grad har identifisert fulger i busken og hvilke sanger de skal synge».
  Historiker Edward Miller hevder at USAs rolle i kuppet ikke bør overvurderes, og at amerikanernes handlinger hadde lite innflytelse på det faktiske designet og gjennomføringen av kuppet (Miller 2013, Misalliance, s. 292 og 312).
  Millers bok «Misalliance. Ngo Dinh Diem, the United States, and the fate of South Vietnam» er blant de beste bøkene jeg har lest om denne perioden. Boken kom ut i mars 2013: http://www.amazon.com/Misalliance-United-States-South-Vietnam/dp/0674072987

 2. Har du litt mer om bakgrunnen for og gjennomføringen av kuppet i 1963? Dette blir ofte beskrevet som et CIA-støttet kupp (http://en.wikipedia.org/wiki/Arrest_and_assassination_of_Ngo_Dinh_Diem). Thieus kupp og den senere utviklingen bidro nok til at den norske opinionen delte seg. Dette ledet blant annet til det skjellsordet «ky-gutter» (http://no.wikipedia.org/wiki/Komiteen_for_Sydøst-Asia) som jeg faktisk nettopp hørte brukt i omtalen av en nordmann som angivelig var medlem av Unge Høyre rundt 1970.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s