Norges deltakelse i Vietnamkrigen

1814-2014 feires i år når grunnloven og den moderne norske staten fyller 200 år. Nasjonsbyggingen, demokratiseringen og den patriotiske kampen mot mørke krefter skal hedres. Men bak idyllene skjedde også overgrep, etnisk forfølgelse, offentlige henrettelser, lobotomering, tvangssterilisering, og fornorskning, ifølge den ferske boken «Skammens historie» av Sigmund Aas og Thomas Vestgården.

Norges deltakelse i Vietnamkrigen er også inkludert i kategorien «interessebaserte overgrep» i boken deres. Forfatterne mener at profitt og personlig vinning har vært motivet bak handlingene. Det er forfatternes regning som jeg ikke kan uttale meg om.

Men jeg er ikke enig med Aas og Vestgården i at nordmenns støtte til sørvietnamesernes kamp mot kommunistene fra Nord-Vietnam skulle omtales som overgrep.

Forfatterne overforenkler historien om Vietnamkrigen, synes jeg.

Jeg er selvsagt for fred og demokrati. Jeg mener at Sør-Vietnam startet et prosjekt med nasjonsbygging og demokratisering. Men gjennomføringen av prosjektet møtte motstand fra Nord som ville ta Sør-Vietnam med makt og tvinge kommunismen på sørvietnameserne. Disse hadde rett til å forsvare seg selv. Etter 20 års kamp tapte de for kommunistene. Resultatet ble massive overgrep fra kommunistenes side. I Norge hadde mange engasjert seg for at Nord-Vietnam skulle vinne. Kanskje i denne ånden skrev Aas og Vestgården om Vietnamkrigen. De ga et svarthvitt bilde av krigen, ikke helt i tråd med intensjonen om kritiske tilbakeblikk. Mer nyansering hos Aas og Vestgården etterlyses herved. (1. juni 2014 skrev Sigmund Aas en kommentar til denne bloggen.)

Når man skriver om nordmennene som støttet Sør-Vietnam, bør man ta med historien om nordmennene som støttet Nord-Vietnam? Mitt svar er delvis ja. Et eksempel på norske organisasjoner som støttet Nord-Vietnam, var den norske Solidaritetskomite for Vietnam, forkortet som Solkom. Komiteen ble dannet i slutten av 1965. Allerede i september 1966 fattet komiteen en resolusjon om Vietnamkrigen. Resolusjonen inneholdt de samme argumentene som nordvietnameserne brukte for å invadere Sør-Vietnam. Ikke bare det, men i selve resolusjonsmøtet satt også representanter fra Nord-Vietnam. Dermed var Norge innblandet i Vietnamkrigen på flere måter.

Les også: Stoltenberg og Steen på propagandabesøk i Vietnam

2 kommentarer

Filed under Norsk holdning til Vietnamkrigen, Sør-Vietnam

2 responses to “Norges deltakelse i Vietnamkrigen

 1. Sigmund Aas

  Hei! Først: Takk for at du blogger om oss og er interessert i temaet og boken vår. Jeg ser behovet for nyansering, da jeg tror du har misforstått budskapet vårt litt.

  Krig i seg selv er selvsagt omdiskutert, og det innebærer ikke nødvendigvis brudd på menneskerettighetene. Det som nok kommer klarere frem i foredraget vårt enn i boken (og det skal jeg ta på min kappe) er at krigen i Vietnam var ulovlig og tvilsom av flere grunner:

  1. Krigsdeltagelsen skjedde uten Stortingets samtykke (altså uten demokratisk grunnlag).
  2. Utenriksminister Halvard Lange uttalte i Stortinget i 1965 at Norge så med «dyp uro og bekymring» på de amerikanske bombeangrepene. Han uttalte dette fra Stortingets talerstol, mest sannsynlig mot bedre vitende, da han var klar over at Norge hadde vært med på å trappe opp krigen med båter og sjøfolk. Det er meget alvorlig dersom Regjeringen fører Stortinget bak lyset.
  2. Det er ulovlig å verve norske sjømenn eller soldater til et annet lands væpnede styrker i Norge.
  3. Operasjonene skjedde uten FN-mandat, og er derfor også ulovlige i henhold til folkeretten.

  Disse lovbruddene mente vi gjorde at krigen fortjente en plass i Skammens historie. Hilsen Sigmund Aas

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s