Napalm

Ifølge Store norsk leksikon er napalmbombe

brannbombe hvor brannstoffet (napalm) består av polystyren, benzen og bensin, blandet til en geléaktig masse og innesluttet i en beholder. Det er forsynt med en tennsats som tenner ved anslag, hvoretter det brennende innholdet slynges utover. Det kleber seg fast der det treffer, brenner med meget høy temperatur og forholdsvis lenge. Vanskelig å slokke.

Napalmbombe er ofte forbundet med Vietnamkrigen. Men amerikanerne hadde brukt napalmbomber allerede under andre verdenskrig. Den 9. mars 1945 slapp amerikanerne napalmbomber over Tokyo i Japan og drepte nær 100.000 japanere. «Operation Meetinghouse» som den het den gangen, fikk en fjerdedel av Tokyos bygninger til å gå opp i røyk. Napalmbombene forårsaket faktisk mer skader i Japan enn atombombene gjorde. Amerikanerne applauderte over bruken av napalm i Japan og senere i Koreakrigen.

En amerikansk marinesoldat i Koreakrigen ga en makaber beskrivelse av synet på napalm: «a spectacle of great beauty: orange flames and billowing black smoke against the snow» (sitert i Hunt 2012, side 148).

Mitt spørsmål er: når bruken av napalm var så utbredt i andre verdenskrig og i Koreakrigen, hvorfor var det så lite protest mot det før Vietnamkrigen?

Jeg har ikke noe svar, men har noen hypoteser. Skyldes det rasismen mot asiatere? Ellers skyldes det at andre verdenskrig og Koreakrigen var ansett som gode kriger, der man ikke kunne kritisere våre allierte?

Avisen Dagens Næringsliv hevdet forresten at tusenvis av tonn magnesium fra Norsk Hydro inngikk i napalmbomber brukt av USA i Koreakrigen. Norsk Hydro klaget avisen til Pressen faglige utvalg, som 31. mai 2005 konkluderte med at Dagens Næringsliv har ikke brutt god presseskikk.

Ifølge historikeren og forfatteren Robert M. Neer (Napalm: An American Biography) ble napalm oppfunnet på Harvard Universitet. Kjemikeren Louis Fieser hadde utført utallige eksperimenter før han fant ut at naftenat kunne forårsake brann som ga mye ekstremt mye varme. Han klarte deretter å hefte på aluminiumpalmitrat som hadde evnen til å klebe seg på gjenstander. Kombinasjonen naftenat og palmitrat (dermed navnet napalm) ble en grusom brannbombe.

Les også: Napalm-jenta.

Eller: 100,000 People Perished, but Who Remembers? i New York Times

Kilde:

  • Hunt, M. H., & Levine, S. I. (2012). Arc of Empire: America’s Wars in Asia from the Philippines to Vietnam: University of North Carolina Press.
  • Neer, R. M. (2013). Napalm: an American biography.

2 kommentarer

Filed under Militærhistorie

2 responses to “Napalm

  1. Tilbaketråkk: 6. desember: Flammer uten napalm | Vietnamkrigen

  2. Tilbaketråkk: Napalm-jenta | Vietnamkrigen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s