4. april: Marguerite Duras i Indokina

På denne dag: Den franske forfatteren Marguerite Duras ville ha fylt 100 år 4. april i år. Hun ble født i Saigon og vokste opp i Vietnam. Hun hevdet at hun lekte mer med vietnamesiske enn med franske barn, og at hun snakket vietnamesisk bedre enn fransk.

http://saigon-vietnam.fr/saigon_13/lycee-chasseloup-laubat.jpg

Marguerite Duras gikk på Lycée Chasseloup Laubat i 1930

Hun forlot Vietnam 18 år gammel, men «årene der ble en brønn hun kunne øse av hele livet» (Elisabeth Aasen 2011). Hennes bøker gir noen innblikk i kolonitidens Indokina. For eksempel skrev hun i den selvbiografiske romanen «Elskeren», som ble hedret med Goncourt-prisen i 1984, at «jeg bor på en statlig pensjonatskole i Saigon. Jeg sover og spiser der, men jeg går på skole ute i byen, på det franske gymnaset» (Gyldendal Pocket, s. 7). Pensjonatet var École de Sainte-Enfance, drevet av St. Paul de Chartres-søstrene. Gymnaset var Lycée Chasseloup Laubat, som nå heter Le Quy Don skole. Boken «Elskeren» ble filmatisert med Jane Marsh i hovedrollen og Jean-Jacques Annaud som regissør.

Ifølge litteraturprofessor Ragnhild Evang Reinton er nøkkelord for hennes verk Auschwitz og Hiroshima. Hun ble født tre måneder før utbruddet av første verdenskrig. Under andre verdenskrig deltok hun i motstandsarbeidet mot tyskerne.  (I Vietnam samarbeidet den franske kolonimakten med japanerne.) Hun meldte seg inn i det franske kommunistpartiet, ble kastet ut i 1950 på grunn av «små-borgerlig oppførsel». Kjærlighet er et annet nøkkelord i hennes bøker.

Les mer om Duras’ litterære verk: Kronikk i Aftenposten: Den legendariske Duras. Marguerite Duras har gitt oss et stort europeisk forfatterskap med dype asiatiske røtter. Det fortjener nye lesere ….  Eller Reintons artikkel i Morgenbladet: Den umulige kjærlighetens språk.

Legg igjen en kommentar

Filed under I dag i historien

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s