15. september: Den internasjonale dagen for demokrati

Dagen har vært fantastisk. Solen har avlagt et langt besøk i Oslo, slik den har gjort de siste dagene. Sommeren er på hell, men varmen minner meg mer om august enn september. Det passer derfor utmerket å markere den internasjonale dagen for demokrati i dag, den 15. september.

Har demokrati noe å gjøre med Vietnamkrigen, som er temaet for denne bloggen?

For det første påsto både nord- og sørvietnameserne under krigen at de kjempet for demokrati. Nord-Vietnam kalte til og med sitt land «Den demokratiske republikken Vietnam» (DRV).

For det andre ser det ut som nordvietnameserne lyktes med å overbevise mange vestlige journalister og intellektuelle om at Sør-Vietnam (og ikke Nord-Vietnam) manglet demokrati. Den tidligere statsministeren i Sverige, Olof Palme, hevdet i 1968 at «… skall man tala om demokrati i Vietnam är det uppenbart att den i betydligt högre grad representeras av FNL än av Förenta staterna och dess allierade juntor» (Statsrådet Palmes anförande vid Vietnam-demonstrationen 21.2.1968). Sør-Vietnam mistet stadig støtte fra opinionen i vestlige land.

For det tredje fantes en mer objektiv måling av demokratiet i et land, noe som ble kalt Demokrati-indeks. Målingene er basert på en rekke veldefinerte kriterier. Den første globale demokratimålingen ble utført i 1973 og viste at Sør-Vietnam var et «delvis fritt» land, mens Nord-Vietnam var et diktatur.

Hvorfor overså mange i Vesten diktaturet i Nord-Vietnam? Svaret er ikke enkelt.

Ifølge Peter Grieder, en internasjonal ekspert på DDR og totalitarisme, finnes det konvensjonelle diktaturer som forbyr opposisjoner og uavhengige fagforeninger. Og det finnes ifølge ham også «hyper-diktaturer», dvs. totalitære regimer som kler seg om demokratier, som har pseudo-opposisjoner og pseudo-fagforeninger, men som er anti-demokratiske. Nord-Vietnam passet med en slik beskrivelse av «hyper-diktaturer». Det er ikke bare DRV som pyntet seg med ordet «demokratisk» i sitt navn. Det samme gjorde også østtyske DDR og Nord-Korea («Den demokratiske folkerepublikken Korea»).

À propos ordet demokrati – Sverigedemokratene gjorde et brakvalg i går. En ekstra grunn til å være på vakt.

1 kommentar

Filed under Norsk holdning til Vietnamkrigen

One response to “15. september: Den internasjonale dagen for demokrati

  1. Tilbaketråkk: Valgresultatet ble offentliggjort | Vietnamkrigen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s