KOMMITTÉN FÖR ETT FRITT ASIEN OCH VIETNAMKRIGET

I 1968 hevdet Olof Palme at «skal man snakke om demokrati i Vietnam, er det åpenbart at den i betydelig høyere grad representeres av FNL enn av de Forente Stater og juntaen deres». Det viste seg at Palme tok feil, fordi FNL, som ble skapt av kommunistene i Nord-Vietnam, innførte et autoritært regimet da den kom til makten.

Olof Palmes engasjement for å støtte FNL og Hanoi overskygget et faktum at det fantes svensker som arbeidet for det motssatte synet. Det har vært skrevet for lite om svenskene som støttet Sør-Vietnam. Derfor mener jeg at innlegget «Kommittén för ett fritt Asien och Vietnamkriget» er interessant.

Världsinbördeskriget

Det pågående motståndet i oktober 2014 i Hongkong mot Pekingregimen har ökat behovet av dokumentation på svenska om annan motståndskamp mot kommunismen i Asien sedan andra världskriget.

Några av dessa var kampen mot kommunismen i dåvarande Malaya (numera Malaysia), försvaret av frihet i Korea i början av 1950-talet, notstpndet mot kommunistiskt maktövertagande i Indonesien under 1960-talet, försvaret i Thailand mot de kommunistiska rebellerna, den laotiska och kambodjanska motståndskampen mot marxist-leninistiska försök till maktövertagande.

Här nedan ges en kort historik över svenska borgerliga antikommunisters arbete för att upplysa om kampen mot kommunismen i Vietnam under åren 1965 – 1975.

Liksom i USA kom Vietnamkriget i Sverige att sammanfalla med ökande aktiviteter från yttersta vänsterns sida och vänstermotståndet mot USA:s stöd till Sydvietnam kom att bli mer intensivt i Sverige än i något annat land i Europa.

Gatudemonstrationerna i Europa ledde till en väpnad kamp i dåvarande Västtyskland och framväxten av en…

Vis opprinnelig innlegg 481 ord igjen

Legg igjen en kommentar

Filed under Sør-Vietnam

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s