18. januar: 400 år siden jesuittene kom til Vietnam

På denne dag: De første jesuittene kom til Vietnam 18. januar for 400 år siden. De var ikke de første kristne misjonærene som kom til landet, men deres betydning har vært stor.

De første jesuittene ankom 18. januar 1615 Hoi An i Vietnam som båtflyktninger. Disse besto av misjonærene Francesco Buzomi fra Italia, og Diego Carvalho og Antonio Diaz fra Portugal sammen med 70 jesuitter fra Japan. Båtflyktningene hadde flyktet fra Japan på grunn av forfølgelsene der. Som en travel havneby som portugisiske og japanske handelsskip ofte besøkte, var Hoi An et naturlig reisemål for båtflyktningene.

Portugiserne var blant de første europeerne som kom til Sørøst-Asia sjøveien, takket være sin kunnskap om navigasjon på havet. Portugiseren Vasco da Gama var i 1498 den første europeeren som oppdaget India. Portugisiske sjøfolk kom til Kina i 1517 og Australia i 1522. Typisk seilet portugiserne til Asia en gang hvert år, med avreise fra Lisboa i mars for å komme til Goa i september. Ville man seile videre østover, måtte man vente til april neste år (Dror 2006,  s. 30).

Den første ordboken: vietnamesisk - portugisisk - latinsk

Den første ordboken: vietnamesisk – portugisisk – latinsk

Selv om kristne misjonærer hadde vært i Vietnam siden 1533, var jesuittene som kom til Hoi An i 1615, de første som etablerte en permanent misjon i landet. Allerede året etter dro Carvalho tilbake til Japan, der han ble martyr i 1624. Selve misjoneringen i Vietnam gikk bra. I løpet av kort tid ble 300 personer konvertitter. Fra Macao ble fader Francisco de Pina i 1517 sendt til Vietnam for å forsterke misjonen til fader Buzoni. Angivelig fantes det 800.000 kristne og 400 kirker i Vietnam i 1658, året La Mission Etrangère de Paris kom til Vietnam (Vũ Đình Hoạt,  side 942).

Blant jesuittene som ble veiledet av de Pina, var den franske jesuitten Alexandre de Rhodes, kjent som skaperen av «chu quoc ngu», som er vietnamesisk skriftspråk med latinske bokstaver. I boken Vietnamesisk grammatikk : en innføring i vietnamesisk grammatikk sett med norske øyne refererer også Olaf Husby i 1991 til Alexandre de Rhodes som sto bak det banebrytende verket «Dictionarium Annamiticum, Lusitanum et Latinum». Husby nevner også uenigheten om hvor stort de Rhodes’ personlige bidrag i dette verket er, for ordboken var «u-fransk» (side 23). Først i 2002 kunne Roland Jacques vise til et brev og et viktig hefte som er gravet fram på biblioteket i Lisboa. Heftet heter «Manuductio ad linguam tunckinensem», dvs. Metoden for å lære tonkinesisk, forfattet av portugisiske de Pina. Det bekrefter den portugisiske innflytelsen på dannelsen av vietnamesiske latinske alfabeter. Selv kjenner jeg igjen mange franske låneord når jeg besøker Frankrike, men det er i Portugal at jeg kjenner igjen konsonantkombinasjon/digraf «nh».

Jesuittene laget det vietnamesiske alfabetet først og fremst for å lære vietnamesisk. Men det er lite kjent at de og andre kristne på 17. og 18. århundre også bidro til spredningen av «chu Nom», det vietnamesiske skriftspråket som er basert på kinesiske tegn (Taylor 2013, s. 289).

 

Kilde:

  • Dror O, Taylor KW. Views of Seventeenth-century Vietnam: Christoforo Borri on Cochinchina & Samuel Baron on Tonkin: Southeast Asia Program Publications, Southeast Asia Program, Cornell University, 2006.
  • Husby O. Vietnamesisk grammatikk : en innføring i vietnamesisk grammatikk sett med norske øyne. Oslo: Friundervisningens forlag, 1991.
  • Jaques R. Portuguese Pioneers of Vietnamese Linguistics. Bangkok: Orchid Press, 2002.
  • Taylor KW. A history of the Vietnamese. Cambridge: Cambridge University Press, 2013.
  • Vũ Đình Hoạt. Việt Nam Tôn Giáo Chính Trị Quan – Tập II.

Nettsider

Legg igjen en kommentar

Filed under I dag i historien, vietnam

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s