13. august: Sør-Korea deltok i Vietnamkrigen

På denne dag:

For 50 år siden var situasjonen i Vietnam usikker, i kaoset etter at president Ngo Dinh Diem hadde blitt styrtet i 1963. Rett etter kuppet så den krigerske fløyen i Nord-Vietnam en gylden anledning til å være på offensiv for å vinne krigen over Sør. Kommunistene i Nord trappet opp krigen til et høyere nivå i 1964. Som mottiltak sendte USA kampstyrker til Sør-Vietnam i 1965. Optimismen var antakelig like stor på begge sider av 17. breddegrad.

Etter utallige kupp og regjeringer i Sør dannet general Nguyen Van Thieu sammen med general Nguyen Cao Ky en militær regjering i mai 1965. De ble spådd en levetid på 3 måneder, i lik linje med tidligere regjeringer. Hvor lenge ville deres regjering overleve? Jeg kommer til å skrive flere innlegg om 1965, så følg med!

Men det var i dag for 50 år siden (13. august 2015)  at den sørkoreanske nasjonale forsamlingen fattet vedtaket som tillot Sør-Korea å sende sine kampsoldater til Sør-Vietnam. Jeg har skrevet om temaet i et tidligere blogginnlegg: Sørkoreanske soldater i Vietnamkrigen

Den sørkoreanske Tiger-divisjonen ankom Sør-Vietnam i september 1965. De stasjonerte seg i Binh Dinh-provinsen. Bl.a. hadde de ansvar for å sikre riksvei 19 som var hovedveien mellom fjellbyen Pleiku og kystbyen Qui Nhon. Sørkoreanere var dyktige i små «søk og ødelegg»-operasjoner. I 1972 ble deres base ved An Khe-fjellovergangen angrepet, og sørvietnamesiske soldater ble sendt dit for å redde dem.

I perioden 1965 – 1973 kjempet over 300.000 sørkoreanske soldater på Sør-Vietnams side. Sør-Korea mistet over 4.000 soldater, men økonomisk fikk sørkoreanere store beløp fra USA som kompensasjon for deltakelsen.

Les videre:

Legg igjen en kommentar

Filed under I dag i historien

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s