11. november: Kommunistpartiet oppløste seg selv

Det høres ut som mange vietnameseres drøm: kommunistpartiet i Vietnam oppløste seg selv. Det skjedde da det indokinesiske kommunistpartiet i dag for 70 år siden offentliggjorde at partiet helt frivillig besluttet å oppløse seg selv. Ifølge kommunikéen som ble sendt ut den 11. november 1945, ønsket partiet å vise at det satte landets interesser foran klassers og at det ga opp partiets interesser for å tjene det vietnamesiske folkets interesser. Kommunistene som fortsatt ønsket å utforske marxismen, kunne melde seg i Foreningen for marxismens studier i Indokina. Det uskyldige navnet på foreningen ga inntrykk av medlemmer som teoretikere med boklige interesser. I virkeligheten gikk partimedlemmene bare underjordisk. De fortsatte å arbeide for å styre landet alene, men utad kalte de seg ikke lenger kommunister. På den måten kunne de tiltrekke seg patriotiske ungdommer som ikke visste om ledernes kommunistiske tilhørighet og visjon.

Hvordan kan vi forklare kommunistpartiets drastiske beslutning den 11. november 1945? Historikerne har gjennom tidene kommet med ulike synspunkter. Den kjente Ho Chi Minh-biografen William J. Duiker tilbyr tilsynelatende ingen annen forklaring enn å stole på partiets egen beretning ved å hevde at «The reason given by the Party, though not complete, is persuasive» (1996, s. 116). Den norske historikeren Stein Tønnesson mener derimot at kommunistenes selvoppløsning skyldtes deres hensyn til den kinesiske okkupasjonsmakten under ledelsen av Chiang Kai-shek (2010, s. 25). Som kjent ble Vietnam okkupert av seierherrene etter andre verdenskrig: i Sør var britiske og etter hvert franske soldater stasjonert, mens kinesiske styrker okkuperte Nord-Vietnam. I boken oppgir Tønnesson ikke noen konkrete hendelser som direkte kunne knyttes til beslutningen den 11.11.1945. Hvorfor 11.11.1945? Hvorfor oppløse partiet? Var kineserne de eneste adressatene?

I virkeligheten ga najonalistlederen Nguyễn Hải Thần den 8. november 1945 et ultimatum til kommunistlederen Ho Chi Minh med krav om at Ho skulle gå av og at ettparti-diktaturet under ham skulle fjernes. Tre dager etterpå erklærte Ho oppløsning av partiet (Guillemot 2012, s. 286-7). At oppløsningen av kommunistpartiet kom tre dager etter ultimatumet, gir meg noen konklusjoner. For det første var ultimatumet en medvirkende årsak til oppløsningen. For det andre må ordet «kommunismen» ha vært så belastende at Ho valgte å legge ideologien bak et fikenblad. Sist men ikke minst utgjorde nasjonalistene sannsynligvis en maktfaktor som Ho Chi Minh ikke kunne ignorere. 

Men de ikke-kommunistiske nasjonalistene er ofte ignorert av historikere som har akseptert nordvietnamsernes fremstilling av Vietnamkrigen i Vesten. Nasjonalistene anklaget kommunistene for diktatur. Kommunistene svarte med å stemple nasjonalistene som ikke-solidariske, men nedtonet samtidig sin egen ideologi i offentligheten. Kommunistenes fikenblad varte faktisk i 30 år. Navnet «Det indokinesiske kommunistpartiet» gjenoppsto aldri etter det proforma driftsopphøret. Til gjengjeld dannet Ho Chi Minh det vietnamesiske «arbeiderpartiet» i 1951. Betegnelsen «Indokina» ble byttet ut mot «Vietnam», noe som viser kommunistenes orientering mot Vietnam og ikke lenger mot Indokina som i tidligere tiår.

Først etter seieren over Sør-Vietnam i 1975 byttet partiet navnet tilbake til det egentlige navnet, det vietnamesiske kommunistpartiet. Det var ikke lenger behov for å dekke over kommunistenes intensjon. Partiet har i dag fortsatt maktmonopol i Vietnam, og man kan lure på om partiet setter folkets interesser foran partiets interesser.

Referanser:

  • Duiker, W. J. (1996). The Communist road to power in Vietnam (2. utg.). Boulder, Colorado: Westview Press.
  • Guillemot, F. (2012). Dai Viêt, indépendance et révolution au Viêt-Nam. L’échec de la troisième voie, 1938-1955: Les Indes Savantes.
  • Tønnesson, S. (2009). Vietnam 1946: How the War Began. University of California Press.

Legg igjen en kommentar

Filed under I dag i historien

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s