André Glucksmann

Den franske filosofen André Glucksmann gikk bort i forrige uke, 78 år gammel. I Frankrike har han vært kjent som en engasjert intellektuell på venstresiden som gikk fra å være maoist til å bli anti-totalitær. Hans omvending skjedde en gang på 1970-tallet, muligens etter den russiske forfatteren Aleksandr Solsjenitsyns åpenbaring om det kommunistiske  helvetet.

For mange vietnamesiske båtflyktninger er navnet Glucksmann knyttet til den franske redningsaksjonen «En bateau pour le Vietnam» (En båt for Vietnam) i 1979. Glucksmann klarte å få filosofiske fiender, med pro-kommunisten Jean Paul Sartre på den ene siden og anti-kommunisten Raymond Aron (1905-1983) på den andre siden, til å  enes om en sak. De satt side ved side ved et langt bord på pressekonferansen 20. juni 1979 og oppfordret det franske folket til å yte hjelp til båtflyktningene som flyktet fra kommunismen i Vietnam.

les-philosophes-francais-jean-paul-sartre-andre-glucksmann_998540

Filosofene Jean-Paul Sartre, André Glucksmann og Raymond Aron under pressekonferansen 20. juni 1979. Foto AFP/Michel Clement

Det hører med til historien at da den franske organisasjonen ville starte kampanjen i Norge, trengte de en fransk oversetter. Annette Thommessen (1932-1994) fikk oppdraget. Men oversetteren gjorde litt mer. Sammen med bl.a. arkitekten Eigil Nansen startet hun likegodt en egen norsk redningsaksjon med navn «En båt for Vietnam». Det var starten på hennes engasjement for flyktninger.

Les også:

 

 

Legg igjen en kommentar

Filed under I dag i historien

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s