NÅGRA MINNEN AV TRAN VAN AN, SYDVIETNAMESISK MINISTER FÖR ÅTERANPASSNING AV FNL-AVHOPPARE

Et interessant innlegg på svensk handler om hvordan en sørvietnameser i 1966 forsøkte å tale sin sak i Sverige mot døvende ører.Tran Van An ble født i Sør-Vietnam i 1903. Han kjempet mot franskmennene. Under Diem-regimet satt han fengslet i 9 år til 1964. Deretter ble han minister «open arms» (Chieu Hoi). Han dro til Frankrike i 1975, bodde i Rennes inntil sin død i 2002.

Världsinbördeskriget

Det sydvietnamesiska programmet för att förmå vietnamesiska kommunistiska officerare, soldater och partibyråkrater att desertera inrättades 1963. Det kallades ”Öppna armar” syftande på att man i Republiken Vietnam skulle motta avhoppare med öppna armar och försöka återanpassa dem.

Omkring 1965 hade svenska vänsterextremister inlett omfattande och våldsamma angrepp mot de i Sverige som inte gav stöd till FNL. Kommittén för ett fritt Asien hade 1966 inbjudit den minister i Saigon, som var ansvarig för desertörerna, Tran Van An, att hålla möten i Sverige för att informera om den sydvietnamesiska synen på det kommunistiska invasionskrig som då rasade i det hårt drabbade landet. Han hade tagit med sig två avhoppare: en före detta löjtnant i ett nordvietnamesiskt infanteriförband och en facklig representant som vänt ryggen till regimen i Hanoi.

I Uppsala tvingades dock ministern ställa in ett offentligt möte i universitetets sal IV. Rapporter om att FNL-demonstranter hade hyrt bussar i Stockholm…

View original post 177 more words

2 kommentarer

Filed under I dag i historien

2 responses to “NÅGRA MINNEN AV TRAN VAN AN, SYDVIETNAMESISK MINISTER FÖR ÅTERANPASSNING AV FNL-AVHOPPARE

  1. gautic01

    Vore tacksam för hjälp med en namnuppgift. Vad hette den siste ministern för Open Arms i Republiken Vietnam? Har tillgång till ett foto men har inte antecknat namnet på fotots baksida.

    Med vänlig hälsning

    Gautic 01

    • En av de mest kjente lederne av Ministry for Open Arms i Republikken Vietnam var Hoàng Đức Nhã, som var minister fra 1973. Den aller siste ministeren var antakelig Phan Hòa Hiệp, som var minister fra mars til april 1975 under statsminister Nguyễn Bá Cẩn. Håper at det er til nytte.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s