NRK viser Ken Burns’ dokumentar om Vietnamkrigen

Les også:

I anmeldelsene fikk Ken Burns’ dokumentar om Vietnamkrigen kun positiv mottagelse i norske medier. Men for vietnamesere som meg, som kjenner krigen fra vietnamesisk side, er dokumentaren en maktdemonstrasjon der Vesten gir en etnosentrisk fortelling om en krig som skjedde i Asia. Les f.eks. en innvending fra en vietnamesisk veteran i Dagsavisen:  Ikke en ABC for Vietnam, men en USA for dummies.

Den 17. oktober 2017 begynte NRK å vise en lang dokumentar om Vietnamkrigen. Bak dokumentarfilmen sto den ikke ukjente Ken Burns, som blant annet har laget  The Civil War (1990), Baseball (1994), Jazz (2001) og The War (2007).

Dokumentaren The War fra 2007 handlet om den amerikanske borgerkrigen fra 1700-tallet. Etterfølgeren som kom ut i år, tar opp USAs største splittelse siden borgerkrigen – Vietnamkrigen. Det kreves derfor mer arbeid, penger og sendetid: 30 millioner dollar, 10 års jobb og 18 timers film. Tiden det tok å lage filmen kan forklares med at Vietnamkrigen er så kontroversiell og filmmakerne prøvde å få med mange stemmer som ikke har vært tatt hensyn til tidligere. Burns håpet at alle involverte i krigen ville føle seg hørt i filmen.

NRK mener at filmen viser historien om «Vietnamkrigen slik den aldri har blitt fortalt før.» Det kan jeg være litt enig i. Ken Burns’ dokumentar er bedre enn dokumentarene om Vietnamkrigen som ble laget rett etter krigens slutt i 1975. Burns fikk intervjue vietnamesere som representerte både Nord- og Sør-Vietnam. Min innvending mot intervjuene er at det ser ut som Burns har plukket ut svarene som passet med hans fortelling.

Her kan leserne som er interessert, se hva andre har ment om filmen:

Se episode 2: Vietnam. 2. Ulmende krise

Her er det et annet innlegg jeg har skrevet om en annen dokumentar: Dokumentarfilm om krigens siste dager

 

2 kommentarer

Filed under Media og Vietnamkrigen, USAs engasjement

2 responses to “NRK viser Ken Burns’ dokumentar om Vietnamkrigen

  1. Det er et godt spørsmål, at «Hvis regimet i sør var så upopulært, hvordan kunne en borgerkrig da være mulig?».
    Hvis det sørvietnamesiske regimet var så lite populært, hvorfor ser de aller fleste av millioner av vietnamesiske flyktninger det tidligere sørvietnamesiske flagget, som sitt (bortsett fra noen flyktninger fra Nord-Vietnam som aldri fikk oppleve Sør-Vietnam)?
    Det er noe som heter mediaskapt virkelighet.Sør-Vietnams president Thieu fikk 34 prosent av stemmene i valget i 1967, dobbelt så mange stemmer som det nest største kandidatparet som fikk 17%. I Nord-Vietnam ville Ho Chi Minh fått minst 99% av stemmene i et «valg». Noen ville trekke en rask konklusjon at Ho Chi Minh var mer populær. Men min forklaring er at det var 7 uavhengige kandidatpar i Sør-Vietnam som hadde demokrati, mens kommunistpartiet i Nord var en brutal enehersker.

  2. Arvid

    Jeg har sett de to første episodene. Det som undret meg er, og som du er innpå, fremstillingen av at regimet i sør ikke hadde «fokets» støtte. Hvis regimet i sør var så upopulært, hvordan kunne en borgerkrig da være mulig?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s