Bildet fra Tet-offensiven 1968: Hva skjedde egentlig?

Bilder lyver. Bilder forteller ikke hele historien. Du ser på 1/500-del av sekundet – det er et øyeblikk. Det forteller deg ikke hvorfor … Du ser ikke alle sider. Men bilder er viktige fordi folk tror på dem. (Elyssa Adams. Eddie Adams: Vietnam. Umbrage Editions 2008.

Bildet av den sørvietnamesiske politisjefen Nguyen Ngoc Loan som skjøt kommunistoffiseren Nguyen Van Lem under Tet Mau Than – også kalt Tet-offensiven i Vesten – er et av ikoniske bilder fra Vietnamkrigen. Ved første øyekast er det ikke lett å se at Lem var en offiser. Lem var sivilkledd slik kommunistene var da de angrep Saigon i 1968. De blandet seg blant de sivile og brukte dem som skjold. Det bidro ikke til å hindre at sivile ble drept eller såret under kryssild.

Det er ikke så ofte at norske medier som trykker henrettelsebildet, forteller historien bak det. NRK gjør det som et et hederlig unntak i anledningen 50 år siden bildet ble tatt:

Kommunistiske drapskommandoerSom en del av Tet-offensiven hadde kommunistene sendt drapskommandoer inn i områdene de tok kontroll over. De skulle drepe sørvietnamesiske offiserer, embetsmenn og familiene deres.En av disse drapskommandoene ble ledet av 36-årige Nguyen Van Lem. Han var også kjent som kaptein Bay Lop.

Les resten av artikkelen: Fotografen: – Angrer på at jeg tok bildet

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Filed under Media og Vietnamkrigen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s