Juli 1945: frihetenes uke

På denne dag: Den 21. juli 1945 publiserte ukemagasinet Thanh Nghị de 3 kongelige forordningene som keiser Bảo Đại hadde utstedt. Den første forordningen gjaldt organisasjonsfrihet og ga folket friheten til å danne politiske, kulturelle, religiøse eller sosiale organisasjoner. Den andre forordningen ga borgere friheten til å danne fagforeninger, mens den siste forordningen stadfestet retten til forsamlinger.

Magasinet Thanh Nghị virket begeistret for forordningene og kalte de første dagene i juli – perioden fra 5. til 9. juli 1945 – frihetenes uke, eller «một tuần của các tư do». Ifølge magasinet hadde utallige organisasjoner dukket opp som paddehatter siden 9. mars [1945]. Magasinet så fram til at regjeringen dannet institusjoner som ville garantere frihetene.

Thanh-Nghi-21-07-1945

Thanh-Nghi-21-07-1945. Source: http://www.thuviennguoiviet.com/

Hvorfor var det en slik begeistring, og hvilken regjering var det snakk om? Forordningene kom i en spesiell kontekst i 1945. Som kjent okkuperte Frankrike hele Vietnam fra 1883 helt fram til 1945. I norske lærebøker står det ofte at Vietnam var okkupert av Japan under den andre verdenskrigen i 1940 – 1945. Det er bare halve sannheten. I virkeligheten fortsatte franskmennene å styre over Vietnam under krigen. Franske politimenn fortsatte å styre Vietnam og fengsle vietnamesere, mens japanske soldater brukte Vietnam som basen for å angripe andre land i Sørøst-Asia. Først den 9. mars 1945 gjennomførte japanerne et kupp som satte franskmennene ut av spill i Vietnam. Keiser Bảo Đại erklærte Vietnam som uavhengig og annullerte «avtalene» fra 1800-tallet som ga Frankrike herredømme over Vietnam.

Keiser Bảo Đại ga historiker, lærer og forfatter Trần Trọng Kim i oppdrag å danne en regjering. Hensikten var å ha et demokratisk, parlamentarisk styre i monarkiet. Trần Trọng Kim dannet regjering i april 1945. I en ny bok argumenterer historiker Phạm Cao Dương for at Bảo Đại og Trần Trọng Kim-regjeringen var patrioter som ville danne et uavhengig, demokratisk Vietnam mens de visste at japanerne snart ville tape krigen. Kim-regjeringen eksisterte kun i fire måneder, men deres reformer kastet lange skygger i moderne Vietnams historie. Deres regjering ble ifølge historiker Phạm Cao Dương motarbeidet av kommunistene under Ho Chi Minhs ledelse. Kommunistene ville ha maktmonopol i landet og stemplet derfor Kim-regjeringen som lakeier under japanerne. Mange historiebøker gjengir kommunistenes beskyldninger uten å forstå konteksten.

Trần Trọng Kim-regjeringen besto av patriotiske intellektuelle. På grunn av interne stridigheter ble regjeringen oppløst i august 1945. I vakuumet som etterfulgte og etter japanernes kapitulasjon, klarte kommunistene til å ta makten over Vietnam i august og erklære Vietnam uavhengig (på ny) i september.

Hvordan gikk det med frihetene? Ironisk nok ga Ho Chi Minh-regjeringen den 22. september 1945 en forordning som fjernet alle frie fagforeningene. Nord-Vietnam var under Vietnamkrigen, og Vietnam er i dag et ettpartisystem med begrensede friheter.

Kilde:

Legg igjen en kommentar

Filed under I dag i historien

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s