Hvorfor denne bloggen?

Kom ikkje med heile sanningi,
kom ikkje med havet for min torste,
kom ikkje med himmelen når eg bed um ljos,
men kom med ein glimt, ei dogg, eit fjom,
slik fuglane ber med seg vassdropar frå lauget
og vinden eit korn av salt.
Av Olav H. Hauge

I denne bloggen om Vietnamkrigen – sett med en tidligere sørvietnamesers øyne – lover jeg ikke at du skal finne et komplett bilde av Vietnamkrigen. Jeg har lett etter et slik komplett verk der alle perspektiver er med, men funnet har vært magert. Du finner her informasjon om Vietnamkrigen som jeg mener, er basert på pålitelige kilder. Jeg prøver å oppgi kildene i teksten eller som sluttnoter.

Er du skoleelev eller student som søker etter informasjon om Vietnamkrigen, kan du bruke stoffene her som supplement til lærebøkene. Lykke til med oppgaven!

Er du en av dem som har bestemt deg om hva Vietnamkrigen var siden 1968, kanskje støttet du FNL i din ungdom, vil du finne at informasjonen i bloggen strider imot det du har trodd på. Jeg håper likevel at du finner stoffet i bloggen interessant. Selv vil jeg argumentere for at regimet i Sør-Vietnam, tross sine svakheter, var et mye bedre alternativ enn kommunismen som Nord-Vietnam brakte meg seg. Du er kanskje ikke enig med meg, men jeg respekterer din rett til egen mening.

Ønsker du å referere til denne siden, gjelder samme regler som når man refererer til internettkilder. Dvs. at du må oppgi adressen og datoen du leste nettsiden. Som f.eks.:
url 1: “Båtflyktning” (pseudonym). Sammendrag om Vietnamkrigen. vietnamkrigen.wordpress.com/sammendrag/. Sist nedlastet 17.04.2012 (daoten du leste siden)
(https://vietnamkrigen.wordpress.com/sammendrag/)

 

13 responses to “Hvorfor denne bloggen?

 1. Hvorfor denne bloggen er ikke sett idag av meg og andre som har henvist meg til ? Denne bloggen trenger jeg virkelig da jeg har korrespondert med RØDT partiet like før valget. Det er en meget informativ kilde til Jens stoltenberg også og hans partifeller . Takk for din innsats i all stilheten. Hilsen Henry

  • Hei Henry,
   Takk for hyggelig kommentar.
   Din kommentar minner meg om noe den norske forfatteren Vigdis Hjort har skrevet i en helt annen sammenheng. Jeg-personen i hennes bok «Arv og miljø» sier at hun ikke skriver for å overtale dem som er uenige med henne. Men hun skriver for at de som er enige med henne, ikke føler seg alene.

 2. På minnehøytideligheten den vietnamesiske foreningen holdt i Bergen 30.4.2016 for kapitulasjonen 30.4. ble det etterlyst hvor man kan finne etterrettelige opplysninger om Vietnams historie. Jeg anbefalte da på min facebokside nettstedet Båtflyktning https://vietnamkrigen.wordpress.com/…som etter min oppfatning egner seg godt for ungdom og andre som vil lære om Vietnams historie.
  Tom Cato

 3. Odin

  Hei! Jeg lager en presentasjon om Vietnamkrigen, og jeg finner denne bloggen til være meget hjelpsom, men jeg lurer på evt. hvilke bøker, kilder eller om du skriver fra egene opplevelser for å skrive denne bloggen.

  Takk!

 4. Line

  Hei!
  Jeg skriver en oppgave om Vietnamkrigen, og lærer min er veldig nøye på pålitelige kilder. Så jeg lurer på hvilke kilder du bruker til å skrive dette?

 5. Tom Cato Seeberg

  Hei,

  Takk for en interessant side. Det er et punkt jeg gjerne skulle høre vietnameseres egen kommentar til og det er hvilken rolle ulikheter (forskjell i språk/dialekt – kultur etc) og eventuelle motsetninger mellom Nord-Vietnam (Bắc Kỳ) på den ene siden og Sentral-Vietnam (Trung Bộ) og Syd-Vietnam (Nam Bộ) på den annen, har spilt for utviklingen – bortsett fra ulikhet i politiske systemer.

  For øvrig må jeg si at jeg er svært glad for at vietnamesere nå selv begynner å informere om nyere vietnamesisk historie. Hva vi tidligere har fått er nærmest ren propaganda uten særlig interesse for oss som forsøker å forstå landet og dets historie.

  Tom Cato Seeberg dr.scient.
  tomcato@hotmail.no

  • Tusen takk for interessen. Det setter jeg veldig pris på. Når det gjelder hvilken rolle ulikheter/motsetninger mellom Nord-/Midt- og Sør-Vietnam har spilt for utviklingen finnes det ikke noe enkelt svar. Selvsagt finnes det ulikheter, men hvordan ulikhetene har påvirket utviklingen tror jeg ikke det finnes enighet om.

   Mvh Båtflyktning

   • Tom Cato Seeberg

    Hei,

    Takk for hyggelig svar. Jeg har nettopp lest A Viet Cong Memoir av Truong Nhu Tang. Det er mulig jeg tar feil, men jeg synes jeg hele tiden leser en separat stemme i motsetning til Nord Vietnams. Dette til tross for at Tang selv plasserer seg som student av Marxisme (s. 20 – s. 21 op.cit.) og beundrer av Ho Chi Minh (s. 13 – s. 17 op.cit.).

    Særlig interessant er hva han skriver på slutten av boken etter Syd Vietnam s kapitulasjon og der han selv blir oppnevnt som FNL s justisminister bare for å finne at kommunistene i nord overtar hele butikken: ’No longer would South Vietnam be regarded as ’a separate case’ whose economy and government would have the opportunity to evolve independently, prior to negotiating with the DRV.’ (s. 269 op. cit) Min kursivering.

    At sydvietnamesiske tilhengere av et pluralistisk samfunn, oppfattet Syd Vietnam som forskjellig fra Nord, er forståelig ut fra en politisk synsvinkel. Men dersom sydvietnamesiske kommunister, som Tang, også oppfatter Syd som forskjellig fra Nord, vil en utlending undre seg over om ikke forskjellen stikker dypere.

    MVH
    Tom Cato Seeberg

 6. Olaf Husby

  Jeg bare lurer på hvem du er, jeg kan ikke finne noe om hvem som blogger her. Etter det jeg har sett er bloggen interessant og informativ, men jeg vil gjerne vite hvem jeg leser.

  Hilsen Olaf Husby

 7. SM

  Takk for hjelpen! Fin og oversiktlig blogg 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s