Kommunikasjon, retorikk og språkbruk

Nilsen, Anne B Sølvberg (2014). Hatprat. Cappelen Damm Akademisk. ISBN: 9788202453602. 112 s.

Denne tynne boken gir en lettlest innføring i språkbruk og hatretorikk. Bokens målgruppe er et allment publikum. Hatretorikken defineres av Nilsen som «nedsettende språkbruk, som kan vekke eller forsterke negative følelser, holdninger eller oppfatninger overfor en gruppe mennesker med utgangspunkt i rase, kjønn, etnisitet, religiøs tilhørighet, funksjonshemming, seksuell orientering eller annen gruppetilhørighet.» (side 17).

Hatretorikken er ikke primært rettet mot hatobjektene, men «snarere mot den avsenderen ønsker å få med seg» (s. 18). Jeg liker tabellen på side 26 som skiller mellom hatretorikk og fornærmelser. Følgende elementer finnes for eksempel ved hatretorikk og ikke ved fornærmelser: konspirasjonsteorier, å sverte, å spre og forsterke negative holdninger og oppfatninger overfor en gruppe mennesker, gjentatte handlinger, …

Metaforer og dehumanisering (umenneskeliggjøring) tas i bruk i hatretorikk. Hitler sammenliknet jøder som parasitter, det gjorde også fredsforskeren Johan Galtung da han sammenliknet folk som bodde i Saigon som parasitter (Dagbladet februar 1968).

Boken er lettlest og opplysende, og anbefales.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s